OPEC bude možná dál omezovat těžbu, ceny ropy tak vystřelily vzhůru

těžba ropy

těžba ropy Zdroj: Profimedia.cz

Kartel OPEC
3
Fotogalerie

Ceny ropy na světových trzích zamířily vzhůru. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) totiž uvažuje o prodloužení dohody o omezení těžby o devět či více měsíců, tedy až do příštího roku. Ceny ropy tak smazaly předchozí ztráty, za kterými stál pokračující růst těžby ropy ve Spojených státech.

Před sedmnáctou hodinou vykazovala cena severomořské ropy Brent nárůst o 0,4 procenta na 49,30 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala 0,6 procenta na 46,50 dolaru za barel.

Členové OPEC se koncem loňského listopadu dohodli, že od 1. ledna na šest měsíců sníží těžbu o 1,2 milionu barelů denně, aby omezili nadbytečné dodávky na trh a podpořili cenu suroviny. K dohodě se připojily i některé další významné těžařské země v čele s Ruskem, které souhlasily s omezením produkce o dalších 558 tisíc barelů denně.

Snahu OPEC o omezení dodávek na trh nicméně podkopává růst těžby ve Spojených státech, které se k dohodě nepřipojily. Podle vládních údajů se těžba ropy v USA v posledním dubnovém týdnu vyšplhala na 9,3 milionu barelů denně, tedy nejvýše od srpna 2015.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak dnes podpořil prodloužení dohody o omezení těžby, které by podle něj pomohlo urychlit obnovení rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou.