Opozice napadla vítězství Mugabeho u ústavního soudu

Robert Mugabe

Robert Mugabe Zdroj: profimedia.cz

Zimbabwské Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) dosavadního premiéra a oficiálně poraženého prezidentského kandidáta Morgana Tsvangiraia napadlo vítězství Roberta Mugabeho v nedávných prezidentských volbách u ústavního soudu. Mugabeho lidé prý ve velkém zastrašovali a podpláceli voliče.

Vítězem voleb z 31. července byl vyhlášen dlouholetý prezident Zimbabwe Robert Mugage, který autoritářsky vládne zemi od jejího vyhlášení nezávislosti na Británii v roce 1980. Další pětiletý mandát si Mugabe zajistil oficiálním překvapivě vysokým ziskem 61 procent hlasů. Jeho hlavní rival, premiér a šéf MDC Morgan Tsvangirai, získal 34 procent hlasů.

MDC v podání k ústavnímu soudu požaduje opakování voleb kvůli údajnému rozsáhlému porušování zákona a zastrašování voličů ze strany Mugabeho Afrického národního svazu Zimbabwe - Vlastenecké fronty (ZANU-PF).

„Chceme nové volby do 60 dní,“ řekl mluvčí MDC Douglas Mwonzora, podle něhož by měly být poslední volby označeny za neplatné.

Ústavní soud musí ve věci rozhodnout do 14 dní. Většina analytiků se však domnívá, že MDC se stížností neuspěje vzhledem k rozhodujícímu vlivu ZANU-PF v justici a státních institucích země.

Mugabe může být slavnostně uveden do úřadu až po rozhodnutí ústavního soudu.

Voličské seznamy byly zveřejněny teprve den před hlasováním, což znemožnilo veškeré ověření a případné námitky. Mnozí voliči nemohli hlasovat, protože na seznamu nenašli své jméno, další se vypravili do nesprávné volební místnosti a jiní zase nedostali včas požadované doklady totožnosti.

I národní volební komise tento týden připustila, že přes 305 tisíc voličů bylo při sporných prezidentských a parlamentních volbách vykázáno z volebních místností.