Opravil čísla o schodku. Teď za to řeckého statistika vyšetřuje policie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Andreas Georgiu se stal loni šéfem nově zřízeného řeckého statistického úřadu Elstat, který měl jako nezávislá instituce dát do pořádku státní účty. Do té doby tuto činnost v Řecku koordinovalo ministerstvo financí a Atény čelily kritice, že s čísly úmyslně manipulují. Georgia teď ale za zásah do zaběhlých metod vyšetřuje policie. Podle kritiků záměrně nadsadil číslo o schodku řeckého rozpočtu za rok 2009. Za zradu národních zájmů mu teoreticky hrozí až doživotí, uvedly Financial Times.

Georgiu s dvacetiletou zkušeností z Mezinárodního měnového fondu má důvěru evropských institucí. Doma v Řecku ale jeho souboj s chaotickým vedením účtů zdaleka všechny nepotěšil. Podle kritiků je spoluodpovědný za eskalaci dluhové krize v zemi. V roce 2009 kvůli zavedení nové metodiky schválené i Eurostatem revidoval údaje o řeckém schodku, který se tak zvýšil z 13,4 procent na 15,8 procent HDP.

Odpůrci tvrdí, že Georgiu číslo o deficitu záměrně nadsadil. Prý chtěl, aby byl ještě vyšší než ten irský a Atény to donutilo přijmout tvrdá úsporná opatření. Georgiu s takovými tvrzeními nesouhlasí. „Jsem vyšetřován kvůli tomu, že odmítám čísla falšovat,“ uvedl Georgiu pro Financial Times.

Podle deníku vyšetřování Georgia zřejmě vyvolá nevoli Bruselu. Evropské instituce totiž nový řecký statistický úřad za zavedení pořádku chválí. Teprve teď číslům o řeckém hospodářství důvěřují. Podle revidovaných dat Eurostatu by totiž Řecko v roce 2001 kvůli vysokému deficitu ani nesplnilo podmínky, aby mohlo vstoupit do eurozóny.