Orbán ocenil Trumpovy bezpečnostní návrhy jako vzor pro Evropu

Maďarský premiér Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán Zdroj: ctk/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes řekl, že díky svým protiteroristickým návrhům představuje republikánský kandidát na úřad prezidenta Spojených států Donald Trump lepší volbu pro Evropu a Maďarsko. Mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács pak podle agentury Reuters odmítl komentovat, zda Orbánova podpora Trumpových bezpečnostních návrhů znamená jeho plnou podporu Trumpovi.

Ideje „čestného amerického prezidentského kandidáta“ ohledně potřeby lepších zpravodajských služeb a jeho odmítání „vývozu demokracie“ Evropa rovněž potřebuje, řekl Orbán při návštěvě Rumunska. Trumpem navrhovanou bezpečnostní politiku by si podle něj měla vzít Evropa k srdci s cílem vyřešit bezpečnostní krizi, za jejíž příčinu Orbán označil nekontrolovanou imigraci.

Vedení Evropské unie v Bruselu podle Orbána selhalo, protože nebylo schopno ochránit své občany a s rozhodnutím Británie odejít z EU prokázalo svou neschopnost udržet unijní jednotu.

Orbánova vláda nechala loni na jižních hranicích země postavit plot k zastavení přílivu migrantů z Balkánu směřujících do Západní Evropy. Trump kritizuje stávající imigrační systém USA, který podle něj americké občany nechrání. Opakovaně vyzývá k zákazu vstupu muslimů na americké území a prohlašuje, že ilegální imigrace připravuje Američany o pracovní místa a ohrožuje bezpečnost USA.