Prezidentské volby v USA budou soubojem dvou boháčů

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová Zdroj: Reuters

V současnosti už je víceméně jasná dvojice kandidátů, jež bude bojovat o prezidentský post ve Spojených státech. Zatímco je ale veřejně známé, že Donald Trump patří mezi nejbohatší Američany, o bohatství Hillary Clintonové se, minimálně v Česku, moc nemluví. Přitom i ona disponuje milionovým majetkem.

Donald Trump je svéráznou postavou amerického byznysu. I přesto, že se nachází „až“ na 336. místě mezi světovými boháči. Díky svému působení ve veřejném životě, účinkování v televizi a rozmanitým podnikatelským záměrům je však téměř ztělesněním amerického podnikání. A to i přesto, že musel čtyřikrát vyhlásit bankrot a do začátků mu pomohl jeho otec Fred Christ „malou“ půjčkou v hodnotě milionu dolarů.

Investicemi do realit se zabýval již od počátku své podnikatelské kariéry, do povědomí veřejnosti se však více dostal roku 1986. Tehdy za velké mediální pozornosti převzal problematickou přestavbu stadionu Wollmann v New Yorku, kterou stihl dokončit o čtvrt roku dříve se znatelně nižším rozpočtem.

Na konci osmdesátých let však Trumpův byznys dohnala finanční krize, během které nedokázal splácet své investice do kasina v Atlantic City a hotelu Trump Plaza. Kvůli vysokému dluhu musely jeho společnosti na počátku devadesátých let dvakrát vyhlásit bankrot, což ho později přimělo k restrukturalizaci majetku. Ani to však nezabránilo tomu, aby jeho rezorty zbankrotovaly i v letech 2004 a 2009.

V současnosti tvoří Trumpův majetek především výškové budovy v USA. Těmi neznámějšími jsou Trump Tower, Trump World Tower nebo budova na adrese 40 Wall Street. Rovněž Trump Organization provozuje sedmnáct golfových hřišť po celém světě.

V minulosti Trump také oznámil, že vlastní větší množství akcií. Například na prodeji svého podílu ve Facebooku vydělal 3,9 milionu dolarů (necelých 100 milionů korun). Důležitou položkou jeho majetku je rovněž Boeing 757, který v současnosti využívá při svých propagačních cestách po USA.

Odhadnout však celkovou hodnotu Trumpova majetku není jednoduché. Velmi totiž závisí na současné situaci realitního trhu. Sám Trump v minulosti řekl, že se jeho majetek pohybuje kolem deseti miliard dolarů (245 miliard korun), podle magazínu Forbes se však skutečná částka pohybuje níže.

A to více než o sto procent, údajně v současnosti Trump vlastní majetek v hodnotě čtyř miliard dolarů (necelých sto miliard korun). Což rozhodně není málo, když ještě před dvaceti lety se kvůli dluhům jeho majetek pohyboval v záporných číslech.

A jak si vede bývalá první dáma?

Mnohem zajímavější však jsou majetkové poměry Hillary Clintonové. Těm, kteří pečlivě sledují boje o prezidentský post ve Spojených státech, neuniklo, když ji její rival Bernie Sanders označil za „člověka z horního jednoho procenta“. Rozhodně nebyl daleko od pravdy, protože společně s manželem Billem dokázala za několik let nashromáždit značné jmění.

Vývoj jmění Hillary ClintonovéVývoj jmění Hillary Clintonové/Vývoj jmění Hillary Clinotnové

Hillary byla výraznou osobností už odmala. Angažovala se ve studentských iniciativách, po absolvování práv získala prestižní zaměstnání. Už jako mladá se pohybovala ve světě politiky, pracovala například na prezidentské kampani Jimmyho Cartera. V období, kdy byl její manžel guvernérem Arkansasu, působila v představenstvu řetězce Wal-Mart.

Během doby, kdy se se svou rodinou nacházela v Bílém domě, svůj finanční příjem omezila. Důsledkem toho bylo, že po ukončení druhého volebního období se pár vrátil do běžného života zadlužený. Peníze Bill s Hillary investovali především do vzdělání jejich dcery Chelsea. I přesto ale měli dostatek hotovosti, aby s ní dokázali jistit hypotéku v hodnotě dvou milionů dolarů. Osm milionů dolarů však musela současná prezidentská kandidátka vydat na kampaň, která jí vynesla místo v Senátu Spojených států.

Plat senátorky, a následně ministryně zahraničí, však tvořil jen minimální část jeho příjmu. Manželský pár totiž velké množství svého majetku získal díky veřejným projevům. Například v roce 2013 obdržela za 41 vystoupení 9,7 milionu dolarů (238 milionů korun), následující rok se dokonce přes desetimilionovou částku přehoupla.

Nejvíce peněz za projev obdržela od židovské organizace v Chicagu, která Clintonovou ocenila na 400 tisíc dolarů (10 milionů korun). Ačkoliv se tato částka může zdát jako závratná, její muž za vystoupení obdrží průměrně 700 tisíc dolarů. Další příjmy má pár také z poradenských služeb a psaní.

Pokud bychom ale chtěli ohodnotit majetek Hillary Clintonové, ke konkrétní částce bychom se pravděpodobně nedostali. Podle zprávy Federálního volebního výboru se její jmění v roce 2014 pohybovalo mezi jedenácti a dvaapadesáti miliony dolarů. Tuto částku blíže specifikoval například Forbes, který ji stanovil na 45 milionů dolarů, tedy lehce přes miliardu korun. Majetek obou manželů dohromady se blíží téměř ke třem miliardám korun.

Od doby, kdy Clintonová oznámila svou volební kampaň, se však ke svému majetku téměř nevyjadřuje. V rozhovoru pro Fusion pouze řekla, že s manželem vlastní „dva pěkné domy“ a jmění v milionech dolarů. I přesto ale vyvolává otázky, jak moc relevantní je její kritika milionářského způsobu života Donalda Trumpa.

Na daňové přiznání Hillary Clintonové se můžete podívat zde