Orbán pomocí změn ústavy posiluje svou mocenskou pozici

Viktor Orbán, Maďarsko

Viktor Orbán, Maďarsko Zdroj: profimedia.cz

Maďarský parlament ovládaný vládní pravicí schválil sérii ústavních změn, které zvyšují vládní kontrolu nad justicí a centrální bankou. Kromě toho také pohánějí opoziční socialisty k odpovědnosti za komunistickou minulost. Poslanci z řad opozičních socialistů a zelených hlasování bojkotovali a opustili zasedací místnost.

Formou dodatku k nové ústavě, která začne platit od 1. ledna, posílil parlament pravomoci generálního prokurátora, který si bude moci vybírat, jaký soud pověří právní kauzou, jíž se bude zabývat. Prokuraturu vede člověk blízký premiérovi Viktoru Orbánovi, takže panují obavy o zachování nezávislosti justice.

Opatření dříve schválené v podobě zákona zrušil v polovině prosince ústavní soud, který ale již nebude moci podobně zasáhnout proti právnímu aktu, který se fakticky stává součástí ústavy. Posílení kontroly nad justicí ostře kritizovala evropská komisařka Viviane Redingová i americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Maďarský parlament schválil ústavní většinou i další ústavní dodatek, na jehož základě je na opoziční socialisty, jakožto následníky bývalé komunistické strany, uvalena odpovědnost za zločiny komunismu. Socialistická strana je výslovně označena za „zločineckou organizaci“. Není z toho ale jasné, zda jí tím má být nějak omezena politická činnost. Těm jejím členům, kteří byli funkcionáři za totalitní éry, ale hrozí sankce v podobě snížení či dokonce zrušení starobního důchodu.

S novým zákonem prý centrální banka ztrácí nezávislost

Parlament dnes také schválil nový zákon o centrální bance, který umožňuje její fúzi s finančním regulátorem, a to navzdory protestům z Evropské unie a Evropské centrální banky. Podle nich je tím ohrožena nezávislost centrální banky. Kvůli nesouhlasu s novým zákonem byla v polovině tohoto měsíce nečekaně přerušena přípravná jednání mezi vládou, EU a Mezinárodním měnovým fondem o poskytnutí záložního úvěru.

Sama maďarská centrální banka dnes v prohlášení uvedla, že nový zákon vážně ohrožují zájmy země a umožní vládě ovlivňovat rozhodnutí centrální banky.

„Tyto nové zákony vytvářejí možnost ovlivňovat rozhodování centrální banky na základě vládních a stranických zájmů, což je proti základní smlouvě Evropské unie,“ uvádí se v prohlášení banky. Podle banky zákon dále zvýší nepředvídatelnost ekonomické situace v Maďarsku a ohrožuje ekonomickou stabilitu země.

Spojení centrální banky s finančním regulátorem fakticky degraduje funkci prezidenta centrální banky. Zákon rovněž umožňuje premiérovi jmenovat viceprezidenty banky, doposud své dva zástupce jmenoval prezident centrální banky, a vytváří místo třetího viceprezidenta. Měnový výbor banky, který rozhoduje o úrokových sazbách, se rozšíří ze sedmi členů na devět a o jejich jmenování bude rozhodovat parlament.

Maďarský premiér Viktor Orbán odmítl požadavky EU na stažení zákona s tím, že nebude přijímat rozkazy z Bruselu. V dnešním rozhovoru pro místní rozhlas uvedl, že vláda učinila některé změny v zákoně na základě požadavků ECB.