Orbánův Fidesz vyhrál volby, naznačují předběžné výsledky hlasování v Maďarsku

Maďarský premiér Viktor Orbán nemá před volbami nic jisté

Maďarský premiér Viktor Orbán nemá před volbami nic jisté Zdroj: Reuters

Předběžné výsledky dnešních parlamentních voleb v Maďarsku, které zveřejnila veřejnoprávní televize, naznačují, že zvítězila konzervativní strana Fidesz premiéra Viktora Orbána. Po sečtení 36,3 procenta odevzdaných volebních lístků mu připadá 58 procent hlasů, opoziční koalici pak 30,4 procenta hlasů, informovala volební komise.

Podle průzkumu institutu Medián mezi voliči, kteří již hlasovali, získal Fidesz 121 ze 199 křesel v parlamentu. Opoziční koalici Společně za Maďarsko by podle stejné ankety připadlo 77 poslaneckých míst.

Agentura APA napsala, že Fidesz, který v Maďarsku vládne od roku 2010, zřejmě zůstane u moci další čtyři roky, v parlamentu ale přijde o dvoutřetinovou ústavní většinu.

Premiér Orbán se v předvolební kampani prezentoval jako pragmatik, který zajistí, že Maďarsko zůstane mimo válku na Ukrajině a neoctne se bez dodávek energetických surovin. Šestičlennou opoziční alianci naopak obviňoval z toho, že Maďarsko zavleče do konfliktu, což zástupci uskupení Společně za Maďarsko popírali.

Orbán je v maďarské politice 33 let. Jeho strana Fidesz od roku 2010 i díky ústavní většině v parlamentu prosadila hluboké změny v politickém, společenském i ekonomickém životě země. Vláda Fideszu už léta vede spory s Evropskou komisí, podle které omezuje principy demokracie a právního státu i svobodu médií.

Zároveň s volbami se dnes konalo vládou prosazené referendum o takzvaném zákonu proti pedofilii, který se týká sexuálních menšin. Zákon kritizují ochránci lidských práv i Evropská komise.