Orbánův program sociálního bydlení vázne

Maďarská veřejnoprávní televize právě začala vysílat propagandistický seriál o životě v sociálním obytném parku. Úředníci v něm pomáhají a lidé se šťastným úsměvem podepisují smlouvy. Realita je však jiná. Velkolepý vládní plán výstavby 500 domů se zahrádkami vázne. V obci Ócsa jich v současnosti stojí osmdesát, z toho 37 obývaných. Podle původních plánů měly být na podzim všechny postavené jednotky plné.

Program začal před rokem poměrně slibně. Hlavním záměrem kabinetu při stavbě sociálního bydlení bylo poskytnout pomoc devizovým dlužníkům, kterým exekutor zkonfiskoval byt či dům. V prvním kole nebyla o zájem nouze, ale málokdo splňoval podmínky. V druhém kole na jaře projevilo zájem už jen 23 rodin. Lhůty se proto prodloužily do konce roku. Původně přísné požadavky, kdy měli nárok například jen ti, jejichž byt šel do dražby v období říjen 2011 až listopad 2012, se přitom zmírnily.

Klesá však nejen zájem potřebných, rezignaci je cítit i ze strany vlády. Ani samotná obec projekt nepřijala za svůj. „Mohli tu vystavět samostatnou obecní část s vlastními obchody, jeslemi, mateřskou školou, různými společenskými objekty. Je to škoda, protože ti, co tu už bydlí, se u nás cítí dobře,“ tvrdí místostarosta Tamás Horváth.

Projekt sociálních domů dosud vyšel na 2,5 miliardy forintů (téměř 220 milionů korun). Nájem činí maximálně 21 tisíc forintů, vybralo se na něm zatím 2,5 milionu forintů. Poslanec za opoziční socialisty Gábor Simon program v parlamentu ostře zkritizoval hlavně kvůli vysokým nákladům. „Za 2,5 miliardy forintů se mohlo zabezpečit bydlení pro tisíce rodin v nájemných bytech, kterých je v Budapešti volných několik desítek tisíc,“ argumentoval.