OSN hodlá zamezit dalším spekulacím, vytvoří pravidla pro bankrot státu

Děkujeme za půl milionu nových důchodců, hlásí plakát v ulicích argentinské metropole Buenos Aires

Děkujeme za půl milionu nových důchodců, hlásí plakát v ulicích argentinské metropole Buenos Aires Zdroj: CTK/AP

Valné shromáždění Organizace spojených národů schválilo plán na vytvoření nového právního rámce pro proces restrukturalizace státních dluhů. Tento krok má zabránit spekulativním akcím, které způsobily, že Argentina se letos dostala již podruhé do platební neschopnosti.

Vytvoření nového rámce navrhly rozvojové země a Argentina ho silně podporuje. Pro se vyjádřilo 119 ze 193 členských zemí. Proti byly například Spojené státy, Británie, Japonsko, Švýcarsko a Kanada.

Podle plánu Valné shromáždění zřídí výbor pro jednání o právním rámci, jehož jednání se mohou účastnit všechny členské země. Valné shromáždění rovněž vyzvalo další instituce OSN, finanční instituce jako Světová banka a Mezinárodní měnový fond, soukromý sektor, akademiky a další odborníky, aby se na práci výboru podíleli.

Argentina se v červenci dostala podruhé za zhruba 13 let do platební neschopnosti, když soud v New Yorku v rámci dlouholetého sporu Argentiny s vlastníky původních dluhopisů vydaných před státním bankrotem v roce 2002 zabránil splácení vyměněných obligací. Země v reakci na to navrhla zákon, který má umožnit přesunout splácení jejích státních dluhopisů z USA jinam.

Pomůže stabilitě?

Cílem nového právního rámce procesu restrukturalizace státního dluhu má být zvýšení účinnosti, stability a předvídatelnosti mezinárodního finančního systému, dosažení udržitelného a vyváženého hospodářského růstu a udržitelného rozvoje v souladu s národními podmínkami a prioritami.

Spojené státy ale tvrdí, že statutární mechanismus restrukturalizace dluhu vyvolá nejistotu na finančních trzích. Spolu s několika dalšími státy se USA domnívají, že vhodnějším místem pro jednání o tomto problému by byl MMF.