OSN: IS se dopouští genocidy vůči jezídům

Iráčtí jezídové poblíž turecké hranice

Iráčtí jezídové poblíž turecké hranice Zdroj: CTK/AP

Islámský stát se v Sýrii a Iráku dopouští genocidy vůči jezídům. Snaží se tuto komunitu čítající na 400 tisíc osob zničit prostřednictvím zabíjení, sexuálního otroctví a dalších zločinů, tvrdí vyšetřovatelé OSN. Země světa by podle OSN měly dělat více, aby tyto násilnosti zastavily.

„Genocida jezídů i nadále probíhá,“ napsali vyšetřovatelé ve své 41stránkové zprávě. Světové velmoci vyzvali, aby se pokusily zachránit nejméně 3200 žen a dětí, které islamisté stále drží v zajetí často jako sexuální otroky. Zpráva mimo jiné popisuje fungování obchodů s otroky v Sýrii, kde jsou jezídské ženy a dívky prodávány islamistickým bojovníkům. Stíháním zločinců by se podle nich měl zabývat Mezinárodní trestní soud (ICC).

Islámský stát se zmocnil iráckého Sindžáru, kde většinu obyvatel tvořili jezídové, v srpnu 2014. Mnoho jezídů radikálové odvlekli, nutili je přestoupit na islám, odvedli stovky žen a dívek a řada civilistů se uchýlila do hor v okolí města nebo prchla do iráckého Kurdistánu. V náboženství jezídů se mísí řada vlivů od islámu přes křesťanství po zoroastrismus a příslušníci IS je označují za uctívače ďábla.