OSN: Islamisté v Iráku páchají válečné zločiny

Uprchlíci ze severního Iráku

Uprchlíci ze severního Iráku Zdroj: UNHCR

Uprchlíci ze severního Iráku
Uprchlíci ze severního Iráku
Vykládka pomoci pro uprchlíky v Erbílu
Uprchlíci ze severního Iráku
4
Fotogalerie
Islámští radikálové se v Iráku dopouštějí válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Ve své zprávě to konstatoval Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva. K zločinům řadí masové vraždy, únosy a zotročování žen a dívek a využívání dětí k bojovým operacím

Zpráva se opírá o výpovědi 500 svědků. Uvádí se v ní také, že při náletech irácké armády na islamisty zahynuli rovněž civilisté, protože zasaženy byly školy nemocnice a celé vesnice. I toto je způsob boje, který je v rozporu s mezinárodním právem.

Dokument o 29 stranách popisuje případy, které se v Iráku odehrály mezi 6. červencem a 10. zářím. „Rozsah násilí, jehož se dopouští Islámský stát a jeho spojenci, je neuvěřitelný. Lze je považovat za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti,“ řekl vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn.

OBRAZEM: Uprchlíci na severu Iráku

Zvláštní vyslanec OSN v Iráku Nikolaj Mladenov, který autory zprávy koordinoval, hovořil o „ohromující paletě“ případů porušení lidských práv na severu Iráku. IS podle něj útočí systematicky a rozsáhle na civilisty a civilní infrastrukturu a dopouští se vražd i násilí, přičemž nevynechává ženy ani děti.

„Záměrně se útočí na odlišné etnické a náboženské skupiny obyvatel ve snaze je vytlačit je z oblastí kontrolovaných IS,“ stojí v textu zprávy. IS letos vyhlásil na severu Iráku a Sýrie chalífát a do boje proti němu se už zapojilo několik zemí.