OSN se nedostává peněz pro syrské uprchlíky

Organizace spojených národů (OSN) dokázala získat jen čtvrtinu z celkových 4,5 miliardy dolarů, což je 109 miliard korun, které potřebuje na pomoc syrským uprchlíkům. Vysoký komisař OSN pro uprchlíky António Guterres řekl, že peněz je tak málo, že nebude možné zajistit materiál a potraviny potřebné pro přežití běženců v příštím půlroce.

Agentury OSN musely už letos kvůli nedostatku financí omezit pomoc pro 1,6 milionu syrských běženců. Kvůli syrské válce nechodí do školy zhruba 750 tisíc syrských dětí.

Guterresův úřad zaštiťuje asi 200 agentur. Pro uprchlíky je zapotřebí 5,5 miliardy dolarů, z toho 4,5 miliardy je určeno agenturám OSN a nevládním organizacím a zbylá miliarda pro země, které Syřanům poskytly ochranu. OSN do konce května dostala ze slíbených peněz jen 1,06 miliardy dolarů.

Podle OSN hrozí, že z programu pomoci vypadnou tisíce rodin, které dostávaly peníze na nákup základních potřeb. V zimě by mohlo zůstat bez přikrývek a topení 1,7 milionu lidí.

OSN označuje syrskou uprchlickou krizi za nejhorší od 2. světové války. Očekává se, že do konce roku bude mimo Sýrii 4,27 milionu syrských uprchlíků. Protože sousední země už překročily své kapacity, je pro Syřany čím dál těžší najít tam pomoc. Čím dál víc jich proto podstupuje nebezpečnou cestu Středozemím ve snaze dostat se do Evropy. Konflikt trvá více než čtyři roky a nepřežilo ho už více než 200 tisíc lidí.