Otřesy v Egejském moři si vyžádaly 116 životů. V turecké Smyrně ukončili pátrání po přeživších

Trosky domů, které zkolabovaly při zemětřesení

Trosky domů, které zkolabovaly při zemětřesení Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Dočasné stanové tábory pro ty, kteří během zemětřesení ve Smyrně přišli o střechu nad hlavou
Dočasné stanové tábory pro ty, kteří během zemětřesení ve Smyrně přišli o střechu nad hlavou
Malý zázrak: čtyřletá dívenku Ayda Gezgin záchranáři z trosek vyprostili po čtyřech dnech. Utrpěla jen drobná zranění
Trosky jednoho domů ve Smyrně
Zemětřesení si vyžádalo tisíce zraněných
8
Fotogalerie

Počet obětí pátečního zemětřesení v Egejském moři vystoupal na 116. V turecké Smyrně, kde si otřesy vyžádaly 114 životů, skončilo pátrání po obětech a přeživších. Záchranáři z trosek budov vysvobodili 107 lidí a přes tisíc jich bylo v třetím největším tureckém město zraněno.

Z nemocnic už bylo propuštěno 898 zaněných osob. V lékařské péči je stále 137 pacientů, uvedl turecký úřad pro řešení katastrof a mimořádných situací AFAD. Pro ty, kteří potřebují nouzové přístřeší, je k dispozici 4600 stanů a na 17 tisíc lůžek.

Říjnové zemětřesení mělo epicentrum v Egejském moři, severovýchodně od řeckého ostrova Samos, kde si vyžádalo dvě oběti. Tamní úřady také ohlásily 19 zraněných.

AFAD uvedl, že otřesy dosahovaly síly 6,6 stupně a napočítal 1621 následných otřesů, přičemž 44 z nich bylo silnější než čtyři stupně. Podle Evropského středomořského seizmologického centra (EMSC) otřesy dosahovaly síly 6,9 stupně, americká geologická služba (USGS) uváděla 7,0 a seizmologická observatoř Kandilli v Istanbulu naměřila 6,9 stupně.

V Turecku, které leží na rozhraní několika litosférických desek, jsou zemětřesení poměrně častá. V roce 1999 dva silné otřesy zabily na severozápadě země na 18 tisíc lidí. Páteční otřesy jsou co do počtu obětí nejhorší od roku 2011, kdy si zemětřesení ve východotureckém městě Van vyžádalo přes 500 životů.