Ovládli jsme část klíčového zásobovacího uzlu rebelů, tvrdí syrská armáda

Syrský povstalec

Syrský povstalec Zdroj: CC BY 2.0: Freedom House; Flickr.com

Syrští vojáci vstoupili do centra města Šajch Maskín, které je klíčovým bodem na zásobovací trase mezi Damaškem a jižní provincií Dará a které dosud měli pod kontrolou rebelové. Armáda podle agentury Reuters uvedla, že pronikla nejen na hlavní náměstí, ale že ovládla i východní a severní čtvrti města.

Nejmenovaní povstalečtí představitelé zatím potvrdili, že vojáci jsou na předměstí, tvrdé boje prý ale pokračují. Uvedli také, že nynější útok vládních sil doprovází ruské bombardování, které je z dosavadních náletů na jihu země nejintenzivnější.

Rusko v konfliktu leteckými údery podporuje režim autoritářského prezidenta Bašára Asada. Dnes ruské ministerstvo obrany oznámilo, že za pondělí a úterý podniklo 121 náletů, při nichž zasáhlo 424 cílů. Ruská letadla bombardovala pozice Asadových nepřátel v provinciích Halab, Idlib, Latákíja, Rakka, Homs, Dajr az-Zaur a Dará.

Syrská armáda již v úterý dobyla ve městě Šajch Maskín důležitou vojenskou základnu. Boje si podle nepotvrzených zpráv vyžádaly desítky mrtvých na obou stranách.

V Sýrii zuří občanská válka od roku 2011. Chaosu v zemi využily k šíření teroru také islamistické skupiny, mimo jiné organizace Islámský stát (IS) či fronta An-Nusra. Konflikt zatím připravil o život více než 250.000 lidí.

Utrpení na hoře Sindžár

Mezi slepicemi a škorpiony

Lenka Klicperová: Problémem Sýrie není jen Islámský stát