Oživení japonské ekonomiky začíná slábnout

Japonsko, Tokio

Japonsko, Tokio Zdroj: profimedia.cz

Japonská ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci jen o 0,3 procenta. Analytici čekali dvojnásobné tempo růstu. Údaj posílil obavy, že oživení ekonomiky po zemětřesení v roce 2011 ztrácí sílu – hlavně kvůli horší světové poptávce a poklesu domácí spotřeby.

Očekávalo se, že japonské hospodářství v letošním roce svým výkonem překoná většinu ostatních zemí ze skupiny nejsilnějších ekonomik G7 – hlavně díky silné domácí poptávce. Tempo růstu ale ve druhém čtvrtletí výrazně zpomalilo a potvrdilo slábnoucí tendence globální ekonomiky.

V Japonsku začíná ztrácet dech oživení spotřebitelských výdajů a evropská dluhová krize má dopad na vývoz. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt za duben až červen podle prvních předběžných údajů zvýšil o 0,3 procenta po růstu o 1,3 procenta za leden až březen.

Údaj zaostal i za očekáváním analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali růst kolem 0,6 procenta. V celoročním přepočtu ekonomika stoupla o 1,4 procenta, když analytici počítali se zvýšením až o 2,5 procenta.

Vývoj růstu HDP Japonska(mezičtvrtletně)

Vývoj růstu HDP Japonska (mezičtvrtletně)Vývoj růstu HDP Japonska (mezičtvrtletně) | tradingeconomics.com

Soukromá spotřeba, která se na celkovém výkonu ekonomiky podílí 60 procenty, se ve čtvrtletí zvýšila jen o 0,1 procenta. V předchozím kvartálu expandovala o 1,2 procenta.

„Domácí poptávka ztrácí dech a export pravděpodobně zeslábne kvůli evropským dluhovým problémům. Je proto možné, že se Japonsko vrátí v dalším čtvrtletí do ekonomického útlumu,“ komentoval to pro Reuters Yuichi Kodama z MeijiYasuda Life Insurance.

Zpráva potvrzuje rostoucí obavy centrální banky Bank of Japan, že zpomalení vývozu bude mít dopad na ekonomický růst v druhé polovině roku, a v dalších měsících by tak mohlo přijít další uvolnění měnové politiky. Bank of Japan minulý týden nechala svoji měnovou politiku beze změny, zhoršila však očekávání vývozu a tovární produkce.