Pád morální ikony: šéf Bayernu Hoeneß podváděl na daních

Uli Hoeneß

Uli Hoeneß Zdroj: Wikimedia Commons

Nejmocnější postava německého fotbalu, prezident hvězdného velkoklubu Bayern Mnichov Uli Hoeneß, je vyšetřován za milionové daňové úniky. Pro Němce je to obrovský šok a také velké zklamání. Uli Hoeneß byl totiž dosud vnímán jako boháč se srdcem na správném místě.

„Vím, že je to hloupé, ale já daně platím“ – tento citát pro bulvární deník Bild Uliho Hoeneße proslavil. Stejně jako mnoho dalších jiných výroků a činů, kterými tento bývalý německý reprezentant, dnes manažer nejúspěšnějšího německého klubu, přesvědčoval o tom, že sice je bohatý, ale peníze pro něho nejsou to nejdůležitější na světě. Když se rivalové z Bundesligy FC St. Pauli nebo Borussia Dortmund ocitli ve finanční nouzi, Hoeneß jim pomohl. Tahle image správného milionáře je ale nyní pryč.

Hoeneß: Chtěl jsem své úniky legalizovat

Vítěz fotbalového Eura v roce 1972 a mistrovství světa o dva roky později prozradil německému magazínu Focus, že ukrývá nezdaněné peníze na kontech ve švýcarských bankách. Má jít řádově o miliony eur. Hoeneß svůj tajný účet ve Švýcarsku prý vyšetřovatelům nahlásil dobrovolně letos v lednu. Podle německých médií už od té doby Hoeneß zpětně zdanil více než 5 milionů eur. Podle šéfa německého daňového úřadu Thomase Eigenthalera ale Hoeneß ve Švýcarsku ukrývá více než 10 milionů eur.

Hoeneß, který kromě vedení Bayernu také vlastní masokombinát, Focusu řekl, že po přijetí německo-švýcarské dohody o zdanění anonymních kont, chtěl své dosavadní daňové úniky legalizovat jednorázovou anonymní platbou. Německá opozice tuto dohodu kritizovala právě kvůli tomu, že daňovým podvodníkům v podstatě nabízí amnestii.

Bayern na vrcholu formy

Vyšetřování Hoeneße je tvrdou ranou pro fotbalový Bayern, který v úterý čeká semifinálový zápas v Lize mistrů proti španělské Barceloně. Uli Hoeneß v klubu platí za ikonu, který z bavorského týmu vybudoval výkladní skříň německého fotbalu. Bayern je také díky Hoeneßovi na nyní vrcholu formy.

Podle odhadů médií fotbalový šéf Hoeneß z případu vyklouzne s vysokou pokutou, k trestu odnětí svobody odsouzen nejspíše nebude. Pověst muže, kterého k jeho šedesátým narozeninám předseda představenstva FC Bayern označil za „otce Terezu od jezera Tegernsee“, je však nenávratně zničená. Aféra může před volbami poškodit i vládní CDU-CSU Angely Merkelové, kterou Hoeneß podporoval.

Kancléřka se od svého obdivovatele v pondělí distancovala. „Hodně lidí Uli Hoeneß zklamal. Kancléřka mezi ně patří,“ řekl německým novinářům mluvčí vlády Steffen Seibert.

Naopak lidé z fotbalového světa při svém kolegovi zatím stojí. „Jediné, co můžu, je držet Ulimu palce a doufat, že se všechno vysvětlí,“ míní například německá fotbalová legenda a čestný předseda Bayernu Franz Beckenbauer.

Švýcarsko a Německo se dohodly na zdanění anonymních bankovních účtů