Palestina u OSN neuspěla, Izrael nemusí ukončit okupaci

Palestinské dítě v Ramalláhu oslavuje přijetí palestinských území do OSN.

Palestinské dítě v Ramalláhu oslavuje přijetí palestinských území do OSN.

Rada bezpečnosti OSN odmítla palestinsko-arabský návrh blízkovýchodní mírové rezoluce požadující stažení Izraele z okupovaných území do tří let. Návrh předložený Jordánskem získal o jeden hlas méně než byl potřebný počet devíti hlasů patnáctičlenné rady. Spojené státy jako hlavní spojenec Izralele tak nebyly nuceny využít práva veta, kterým hrozily.

Proti návrhu, který počítal s uzavřením mírové dohody mezi oběma znepřátelenými stranami do 12 měsíců a stažením Izraele z Pásma Gazy, Západního břehu Jordánu a východního Jeruzaléma do konce roku 2017, se postavila vedle USA i Austrálie. Pět členských zemí rady se zdrželo hlasování a osm navrhovanou rezoluci podpořilo.

USA byly návrh připraveny vetovat, neboť se snaží zprostředkovat dosažení mírové dohody založené na vzájemné shodě, na niž podle Washingtonu rezoluce nebrala ohled. Palestinci v ní totiž mimo jiné hovořili o tom, že jejich budoucí stát bude vymezen hranicemi z doby před válečným konfliktem v roce 1967. Izrael sice uznává existenci dvou států jako základ budoucího řešení, zmíněné hranice však akceptovat odmítá.

Palestinské vedení již minulý týden pohrozilo, že v případě neschválení rezoluce přestane vyjednávat s izraelskou vládou.