Palestinci v noci zapálili hrobku Josefa ze Starého zákona

Hrobka v Nábulusu

Hrobka v Nábulusu Zdroj: CC BY SA 2.0: young shanahan via Flickr.com

Palestinci v noci na dnešek zapálili na okupovaném Západním břehu Jordánu objekt, v němž je Židy uctívaný hrob biblického Josefa. Radikální hnutí Hamas na dnešek vyhlásilo den hněvu a vyzvalo Palestince k protestním akcím. Izrael posílil na problematických místech pořádkové síly stovkami mužů. Krátce po poledni napadl na Západním břehu Jordánu Palestinec označený jako novinář izraelského vojáka a pobodal ho. Na místě byl zastřelen.

Incident se stal u židovské osady Kirjat Arba na Západním břehu Jordánu. Útočník měl na sobě žlutou vestu označenou novinářským logem a nesl fotoaparát. Podle mluvčího armády se mu díky tomu podařilo dostat se až do blízkosti vojáka.

Při nočním incidentu v Nábulusu palestinská policie žháře vyhnala z areálu hrobky a pomohla požár uhasit. Několik Palestinců proniklo do objektu a vhodili tam zápalné lahve. Policisté, kteří přijeli, začali střílet do vzduchu a prchající žháře pronásledovat. Izraelská armáda oznámila, že se bude podílet na opravě památky.

Izraelsko-palestinské násilí se obnovilo v říjnu kvůli sporům o jeruzalémskou Chrámovou horu. Zemřelo při něm téměř 40 lidí, 30 z nich byli Palestinci. Předseda palestinské autonomie Mahmúd Abbás ve čtvrtečním telefonátu s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym slíbil, že se pokusí situaci zklidnit.

Protesty se dnes mají konat ve městech na Západním břehu Jordánu a také v Pásmu Gazy, u hranice s Izraelem. Palestinci po poledni z Pásma na vojáky stříleli, ale není hlášen žádný zraněný. Izrael omezil vstup do mešit na Chrámové hoře na palestinské muže starší 40 let a na Palestinky.

Další incidenty

Palestinské protesty se dnes konaly ve městech na Západním břehu Jordánu a také v Pásmu Gazy, u hranice s Izraelem. Izraelští vojáci při demonstracích u plotu oddělujícího Pásmo Gazy od židovského státu zasahovali proti několika demonstrantům, kteří prý chtěli bariéru poškodit.

Protestující údajně neuposlechli slovní varování a nereagovali ani na varovné výstřely do vzduchu. Při následné střelbě byli dva Palestinci usmrceni, uvedl list The Jerusalem Post s odvoláním na palestinské zdroje.

Devatenáctiletý Palestinec byl dnes zabit i při střetech s izraelskými bezpečnostními složkami na Západním břehu Jordánu. Dalších pět osob utrpělo zranění, uvedli palestinští lékaři. K potyčkám došlo ve vesnici Bajt Furík nedaleko Nábulusu.