Palestincům ani USA se nelíbí reakce Izraele

Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: reuters

Palestinská samospráva uvedla, že izraelská protiopatření na uznání Palestiny plnohodnotným členem UNESCO neovlivní její úsilí o dosažení suverenity. Plán premiéra židovského státu Benjamina Netanjahua na urychlení výstavby osad a pozastavení financování autority zatím neoficiálně odsoudily i Spojené státy. Záměr se nelíbí ani Německu, Francii a Británii.

Netanjahu v reakci na rozhodnutí UNESCO uvedl, že budování dvou tisíc bytových jednotek na Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě by mělo být uspíšeno. Palestinci zřejmě také dočasně přijdou o desítky milionů dolarů měsíčně na cle ze zboží, které se na palestinský trh dostává přes izraelské přístavy. Částka přitom tvoří až polovinu rozpočtu samosprávy.

„Předpokládá se, že půda, kde budou stavět osady, bude země palestinského státu. Peníze, které zadrží, jsou palestinské peníze. Takže toto je politika zastrašování a vydírání a my neustoupíme a budeme pokračovat v prosazování našich práv,“ řekl Al-Džazíře někdejší šéf palestinských vyjednavačů Saíb Erakat.

V tomto roce jde už o druhý podobný krok Izraele. V květnu pozastavil platby po smíření Fatahu s Hamasem, což mělo za následek, že samospráva nebyla schopná financovat 150 tisíc svých zaměstnanců. Analytici však zpochybňují, že by měl Izrael zájem o kolaps režimu na západním břehu, už jen kvůli spolupráci izraelských bezpečnostních sil s palestinskými.

Spojené státy sice oznámily pozastavení příspěvků pro UNESCO, izraelský plán výstavby osad je ale nepotěšil. Reuters to řekl americký představitel, který si přál zůstat v anonymitě.

Izrael by mohl narazit i u dalších zemí. Spekuluje se o tom, že Německo by mohlo odstoupit od dohody o částečném financování nové izraelské ponorky.