Panetta: Atomovou bombu můžou mít Íránci do roka

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Írán by mohl do roka vyrobit jadernou bombu, kdyby se tak rozhodl učinit. V rozhovoru pro americkou televizní stanici CBS to v neděli řekl americký ministr obrany Leon Panetta.

Jeho prohlášení zaznělo několik hodin poté, co delegace Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) přiletěla do Íránu jednat o sporném íránském jaderném programu. Západ Teherán dlouhodobě podezřívá ze snahy dosáhnout výroby nukleárních zbraní. To ale Írán odmítá a tvrdí, že jeho jaderný program slouží mírovým účelům.

„Shoda panuje v tom, že pokud by se (Íránci) rozhodli tak učinit, trvalo by jim asi rok, než by dokázali bombu vyrobit, a pak možná další rok nebo dva, než by ji umístili na nějaký nosič,“ prohlásil podle webu CBS šéf Pentagonu v pořadu 60 Minutes.

Panetta zdůraznil, že USA nechtějí, aby si Teherán opatřil jaderné zbraně, a uvedl, že pokud Írán pokročí v jejich vývoji a Washington o tom získá informace, podnikne všechny nezbytné kroky, aby ho zastavil. Vyloučeno přitom není ani vojenské řešení. „Na stole jsou všechny možnosti,“ odpověděl Panetta na otázku, zda by případná opatření Washingtonu zahrnovala i vojenské kroky.

Inspektoři MAAE pod vedením Hermana Nackaertse by v Íránu měli zůstat do úterý. Hlavním cílem jejich cesty je zvýšení tlaku na íránskou vládu, aby přistoupila na dialog na toto téma. Írán o předpokládaných experimentech směřujících k výrobě jaderné zbraně několik let odmítal diskutovat. Jeho případné rozhodnutí zasednout k jednacímu stolu by proto podle zahraničních agentur bylo možné považovat za zásadní změnu.

MAAE sleduje aktivity v íránském jaderném provozu osm let a za tu dobu nedokázala vyloučit vojenský charakter programu.