Papež: Evropa by měla otevřít náruč uprchlíkům

Papež František

Papež František Zdroj: presidencia.gov.ar via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Evropa by měla přijmout všechny uprchlíky, kteří v ní hledají útočiště a vyhoví daným bezpečnostním opatřením. Jednotlivé země k tomu vyzval papež František, který poskytl rozhovor portugalské rozhlasové stanici Renascença. Podle něj je současná migrační krize jen "vrcholem ledovce" a jádrem problému je panující "nespravedlivý socioekonomický systém".

„Když dorazí uprchlík, a jsou přijata všechna bezpečnostní opatření, pak je jasné, že mu musíme poskytnout útočiště, protože to nám říká bible,“ řekl papež v rozhovoru, který se v přepisu objevil na internetových stránkách rádia. „Vidíme nešťastné lidi, kteří utíkají před válkou a hladem, ale jde jen o špičku ledovce. V pozadí se skrývá nesprávný a nespravedlivý sociální a ekonomický systém,“ dodal František, podle kterého jde o systém, kde se hledí zejména na peníze, a ne na jednotlivé lidi.

Papež začátkem září během modlitby na Svatopetrském náměstí vyzval evropské farnosti, náboženská sdružení a kláštery, aby se každý ujal alespoň jedné uprchlické rodiny. „Evangelium nás vyzývá k solidaritě, musíme dát uprchlíkům konkrétní naději,“ řekl tehdy papež.

Jeho výzva se týkala i dvou vatikánských farností, pro něž už jsou údajně uprchlické rodiny vybrány. Obě budou bydlet v bytech, které jim Vatikán přidělil.