Papež František objednal první externí audit majetku Vatikánu

Papež František

Papež František Zdroj: presidencia.gov.ar via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Vatikán dnes oznámil, že si objednal první externí audit svého majetku. Jde prý o součást úsilí papeže Františka zajistit průhlednost hospodaření církve, kterou v posledních letech postihlo několik finančních skandálů.

O audit se podle mluvčího Vatikánu Federica Lombardiho postará velká auditorská společnost PricewaterhouseCoopers a s prací začne okamžitě. Zaměří se na majetek, příjmy a výdaje.

Vatikán letos uvedl, že má na účtech 1,1 miliardy eur (téměř 30 miliard korun), které přitom nejsou zaneseny do účetní bilance. Zjistil to kardinál George Pell, který vede vatikánský sekretariát pro finanční otázky. Papež jej do této funkce jmenoval poté, co se začala množit podezření týkající se vatikánských financí. Podle Pella spravovala tyto peníze jednotlivá vatikánská oddělení, aniž to oznámila centrální účtárně.

Poslední vatikánský skandál se týkal údajné zpronevěry. Dva italští novináři ve svých knihách napsali, že papežská kurie pro potřeby svých členů zpronevěřila asi 400 milionů eur (10,8 miliardy korun). Vatikánská prokuratura je spolu s dalšími třemi lidmi obžalovala.