Papež František varoval před pýchou a sobeckostí

Papež František

Papež František Zdroj: CC BY 2.0: Vincit via Flickr

Lidé by se měli vyvarovat pýchy a sobeckosti a otevřít svá srdce Bohu. Během štědrovečerní mše ve vatikánské bazilice svatého Petra k tomu vyzval papež František. Pro 77letého pontifika jsou letošní vánoční svátky, během kterých si křesťané připomínají narození Ježíše Krista, premiérou v novém úřadu.

František dal po svém zvolení najevo, že chce jít cestou co největší skromnosti - do baziliky vkráčel v průvodu 30 kardinálů a 40 biskupů a namísto pomocníka sám nesl sošku novorozeného Ježíše, kterou políbil.

Papež během krátké a prosté promluvy podle agentury Reuters prohlásil, že člověk si ve svém životě může vybrat mezi tmou a světlem. „Bůh je světlo, v něm není žádná temnota, zatímco lidé zažívají období světla a tmy, věrnosti a nevěry…Totéž prožíváme každý osobně. Ti kdo milují Boha, bratry a sestry, kráčejí světlem. Ti se zavřeným srdcem ovládaným pýchou, podvodem a egoismem pohlcuje tma,“ prohlásil papež. Prvními, kdo jsou schopni přijmout a pochopit Ježíšovo poselství, jsou lidé odsouvaní na okraj, ti, kteří jsou „posledními“, citovala papeže agentura AFP.

Ceremonie začala dvě a půl hodiny před půlnocí, o půl hodiny dřív než loni, kdy ji celebroval Františkův předchůdce Benedikt XVI., jenž v únoru překvapivě opustil úřad. Slavnostní mši přihlíželo v zaplněné bazilice kolem 10 tisíc lidí. Stovky dalších ji sledovaly na obrazovkách rozmístěných venku na Svatopetrském náměstí.

Štědrovečerní mší pro nejvyššího představitele katolické církve začíná hektické vánoční období. Dnes v pravé poledne pronese vánoční poselství k městu a světu. V úterý 31. prosince bude celebrovat mši ke konci roku a v následujících dnech ho čeká ceremonie ke svátku světového dne míru.

Za tradicí jesliček stojí František z Assisi

František byl zvolen do úřadu letos v březnu jako první papež mimoevropského původu (narodil se v Argentině italským imigrantům) po zhruba 1 300 letech. Své jméno převzal po svatém Františku z Assisi. Tento světec stojí za tradicí stavět na Vánoce jesličky - první vznikly v roce 1223 právě z jeho podnětu.

Tradici jesliček na Svatopetrském náměstí podobně jako vztyčení vánočního stromku na témže místě zavedl někdejší papež Jan Pavel II. Jesličky, které jsou letos darem neapolského arcibiskupství, se skládají převážně z figur v nadživotní velikosti. Jestličky vyobrazují scénu z chléva, kde se podle křesťanské tradice narodil Ježíš. Letos jsou označeny titulkem František 1223 - František 2013.