Papež navštívil Lesbos, do Říma vzal 12 uprchlíků

Uprchlíci vítají papeže na Lesbu

Uprchlíci vítají papeže na Lesbu Zdroj: ctk/ap

apež František na palubu svého leteckého speciálu mířícího z řeckého ostrova Lesbos do Říma vzal tři syrské rodiny uprchlíků. Vatikán v oficiálním prohlášení podle agentury AP upřesnil, že rodiny jsou muslimské a že je tvoří celkem 12 lidí, z toho šest jsou děti.

„Je to odlišná cesta. Cesta poznamenaná smutkem,“ řekl papež o dnešní návštěvě řeckého ostrova. „Uvidíme mnoho lidí, kteří trpí, kteří nevědí, kam jít, a kteří musí utíkat. Navštívíme také hřbitov, kterým je moře. Tolik lidí v něm zahynulo… toto mám na srdci během této cesty,“ dodal.

Na letišti v Mytiléně papeže přivítal řecký premiér Alexis Tsipras, který ho bude během jeho několikahodinové návštěvy doprovázet. Tsipras podle AP připomněl, že Řecko se v současné době stará o více než 50 tisíc migrantů, které se snaží i přes potíže co nejlépe zaopatřit.

Náboženští představitelé se v táboře Moria pozdraví s asi 250 běženci a s osmi z nich poobědvají, aby si vyslechli jejich životní osudy. Všichni tři církevní hodnostáři také podepíší společnou deklaraci.

Papežovo přání

AFP s odvoláním na Vatikán informovala, že dvě rodiny pocházejí z Damašku a třetí z východsyrského Dajr az-Zauru. Uprchlíci, kteří cestují s papežem, se před nástupem do letadla s hlavou katolické církve krátce setkali na letištní ploše. Podporu běženců převezme Vatikán, zpočátku se ale o ně bude starat církevní komunita Sant Egidio.

Řecká vláda později podle AFP oznámila, že František si přepravu běženců přál. Komentátoři papežovo gesto považují za ukázku jeho soucitu s uprchlíky a také jako kritiku politiky uzavírání evropských hranic.

V noci na dnešek neznámí vandalové posprejovali zdi v ostrovní metropoli a v přístavu, kde je František očekáván, nápisy o tom, aby papež nekázal. Technické služby pak ráno graffiti odstranily.

50 tisíc uprchlíků

Na ostrově Lesbos je nyní asi 4100 běženců, většinu z nich čeká vyhoštění do Turecka na základě ujednání, které Evropská unie s Ankarou uzavřela. V celém Řecku je pak přes 53 tisíc uprchlíků.

I přes posílení ostrahy vnějších unijních hranic a dohodu s Tureckem se migraci zcela nepodařilo zastavit. V noci na dnešek agentura Evropské unie pro ochranu vnějších hranic Frontex zadržela u Lesbosu loď s 41 syrskými a iráckými uprchlíky, kteří se z Turecka pokoušeli dostat do EU.