Papež ve středoafrické metropoli navštívil mešitu

Papež navštívil mešitu (30. listopadu 2015)

Papež navštívil mešitu (30. listopadu 2015) Zdroj: CTK

Papež František dnes ve Středoafrické republice navštívil hlavní mešitu v metropoli Bangui. Muslimská svatyně Koudoukou přitom leží ve čtvrti, která je z bezpečnostního hlediska považována za rizikovou, uvedla agentura AFP. Papež v mešitě prohlásil, že "křesťané a muslimové jsou bratři".

Podle komentářů papež návštěvou mešity učinil další krok ve své snaze o usmíření v zemi, kde po převratu v roce 2013 zuří občanská válka mezi většinovými křesťany a menšinovými muslimy.

Papež pozdravil pět místních imámů, kteří ho doprovodili k pódiu v objektu mešity, kde proběhl krátký obřad. Podle očitých svědků nebylo mezi přítomnými cítit žádné napětí.

Papež vyzval podle AFP obyvatele, aby nespojovali náboženství s konfliktem, v němž náboženství slouží jako záminka soukromým zájmům. Je přesvědčen, že konflikt ve Středoafrické republice je politický, přestože mezi sebou bojují milice obou náboženství.

Tisíce příslušníků dohlížely na bezpečnost

V Bangui, kde dnes František končí svou první cestu po Africe, zajišťovaly bezpečnost hlavy katolické církve tisícovky příslušníků nejen místní policie, ale i mírových sil OSN a francouzské armády. Papež byl v zemi vítán s nadšením a komentáře již označují jeho návštěvu za velký úspěch.

František, někdejší argentinský kardinál Jorge Bergoglio, bude před odletem do Evropy ještě sloužit mši na stadionu v Bangui, kde se čekají desetitisíce lidí. Jako při nedělním zahájení návštěvy nejspíš vyzve obyvatele, aby se bránili strachu jeden z druhého a aby překonali vojensko-politickou a morální krizi.

Papež se rozhodl absolvovat celý plánovaný program ve Středoafrické republice, přestože mu francouzské tajné služby doporučily, aby do bývalé kolonie Francie vůbec nejezdil. Bezpečnostní experti zdůrazňovali, že situace v Bangui je velmi neklidná, zvlášť před nadcházejícími volbami. Nedoporučovali zejména návštěvu několika rizikových míst, ke kterým patří i čtvrť s mešitou Koudoukou.

Do Bangui přijeli za papežem obyvatelé nejen různých částí Středoafrické republiky, ale i Konga a Kamerunu. V rámci své africké cesty, kterou završil návštěvu všech kontinentů, František před Středoafrickou republikou zavítal do Keni a Ugandy.