Papež vstupuje do úřadu, do Vatikánu dorazilo 250 tisíc lidí

Papež František před svou inaugurací

Papež František před svou inaugurací Zdroj: ctk/ap

Na 250 tisíc poutníků dorazilo na Svatopetrské náměstí, kde nový papež František zahájil svou inaugurační mši. Slavnosti za slunečného počasí přihlíží více než stovka státníků, zástupci různých církví a náboženství.

Papež na cestu použil zcela otevřeného vozu, který obklopila desítka členů ochranky. František projel mezi davy na zcela zaplněném náměstí a kynul nadšeným věřícím, kteří ho zdravili a mávali vlajkami svých zemí.

Papamobil několikrát zastavil. Při jedné z těchto zastávek papežův doprovod podal Františkovi dítě, kterému pontifik požehnal. Při dalším přerušení jízdy papež z vozu vystoupil, aby objal a políbil ochrnutého muže, kterého jeho blízcí podpírali u bezpečnostní bariéry.

Mezi státníky, kteří se dnešní slavnosti účastní, je i argentinská prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová, kterou papež pocházející právě z Argentiny osobně přijal už v pondělí. Přijeli i americký viceprezident Joe Biden nebo německá kancléřka Angela Merkelová. Mezi více než 130 delegacemi je i česká, kterou vede ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Vrcholem inaugurace bude předání nejdůležitějších odznaků papežského úřadu - prstenu a pallia. Prsten zvaný rybářský je osobním odznakem každého nejvyššího pontifika a symbolicky odkazuje na prvního papeže, apoštola Petra, který byl rybářem. Pallium je vlněná bílá štóla s šesti vyšívanými kříži, která se nosí přes liturgické roucho.