Pavel se v Mnichově sešel s Macronem, mluvili spolu o mírovém plánu pro Ukrajinu

Zvolený český prezident Petr Pavel (vpravo) dne 17. února 2023 na Mnichovské bezpečnostní konferenci jednal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem

Zvolený český prezident Petr Pavel (vpravo) dne 17. února 2023 na Mnichovské bezpečnostní konferenci jednal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem Zdroj: ČTK / Zápotocký Aleš

Nově zvolený český prezident Petr Pavel se před zahájením Mnichovské bezpečnostní konference sešel s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Macron po setkání napsal na Twitteru, že hodlá posilovat vazby pojící Francii a Česko, a zmínil také Pavlovo hrdinství, když jako velitel české jednotky zachránil v roce 1993 během konfliktu v bývalé Jugoslávii 53 francouzských vojáků.

„Ptal jsem se na pohled Francie na mírovou dohodu a bezpečnostní záruky pro Ukrajinu, protože ukončení války je zásadní i pro nás,„ uvedl na sociální síti po jednání Pavel. Jakou odpověď dostal, neuvedl. 

Po zahájení konference Pavel jednal mimo jiné s běloruskou opoziční vůdkyní Svjatlanou Cichanouskou. „Rozumím obavám z rostoucího vlivu Ruska a jeho přítomnosti v Bělorusku, o kterých jsme se s představitelkou běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou dnes v Mnichově bavili. Proto je důležité připomínat si význam lidských práv, demokracie a vlády práva,“ napsal na Twitteru.

Česko na konferenci oficiálně zastupuje ministr zahraničí Jan Lipavský. Tématy letošního jednání jsou hlavně proměna mezinárodní bezpečnostní situace pod vlivem války na Ukrajině, role Francie a Německa v oblasti evropské bezpečnosti nebo situace v Íránu.