Pchjongjang zrušil schůzku s americkým ministrem zahraničí, setkání lídrů platí

Mike Pompeo

Mike Pompeo Zdroj: ČTK

Summit
2
Fotogalerie

Zástupce Severní Koreje zrušili čtvrteční schůzku zástupce Severní Korejes americkým ministrem zahraničí Mikeem Pompeem. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na vyslankyni USA při Organizaci spojených národů Nikki Haleyovou. Ta vysvětlila, že Severokorejci „nebyli připravení“. Setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem, které se má konat po přelomu roku, ale platí, dodala. Haleyová také kritizovala přístup Moskvy k Pchjongjangu.

Pompeo se měl v New Yorku ve čtvrtek sejít s vysokým představitelem severokorejské komunistické strany a bývalým šéfem tajné služby KLDR Kim Jong-čcholem. Vedle denuklearizace Korejského poloostrova měli probrat i plánované setkání Trumpa s Kimem.

„Nemyslím, že jde o něco vážného,“ řekla Haleyová. „Mluvila jsem s administrativou a v podstatě to (Severokorejci) zrušili, protože nebyli připravení,“ vysvětlila. Diplomatka s novináři hovořila před jednáním Rady bezpečnosti OSN, která se sešla na podnět Ruska, aby jednala o výjimkách ze sankcí uvalených na KLDR.

„Myslím, že se do toho (Rusové) chtějí pustit a mluvit o zrušení sankcí, protože už beztak podvádějí,“ řekla americká diplomatka. Obvinila dále Rusko, že do Severní Koreje posílá dělníky a dodává Pchjongjangu sankcím OSN navzdory rafinovanou ropu.

„(Rusové) chtějí zrušit bankovní sankce, což je přesně jedna z věcí, které nedodržují patřičně,“ konstatovala Haleyová po schůzce RB OSN. „Takže teď víme, jaká je jejich agenda. Víme přesně, proč to chtějí udělat. Nedovolíme, aby se to stalo,“ dodala.