Peníze turistů Řecko nezachrání. Příjmy dokonce klesnou

Řecko, turismus

Řecko, turismus Zdroj: profimedia.cz

Na peníze turistů, které by alespoň trochu zmírnily špatnou situaci země, se Řekové rozhodně spolehnout nemohou. Příjmy z turistiky by letos dokonce mohly klesnout až o 15 procent. Důvodem je politická nejistota, která rozdmýchala obavy, že země by kvůli prohlubující se dluhové krizi mohla opustit eurozónu. V rozhovoru pro agenturu Reuters to řekl šéf řeckého svazu podnikatelů v cestovním ruchu SETE Andreas Andreadis.

„Uvidíme výrazný pokles příjmů z turistiky. Negativní číslo, něco kolem deseti až 15 procent,“ uvedl Andreadis.

To je velký propad vzhledem k tomu, že ještě v roce 2011 příjmy stouply o deset procent na 10,5 miliardy eur (267,8 miliardy korun). Počet turistů se dokonce zvýšil o 1,5 milionu na rekordních 16,5 milionu. Důvodem byly hlavně nižší ceny a politické nepokoje v konkurenčních destinacích, v Egyptě a Tunisku.

„Nemůžeme dosáhnout stejných příjmů jako loni, protože jsme byli nuceni snížit ceny,“ uvedl Andreadis. Část Němců, kteří spolu s Brity tvoří nejpočetnější skupinu turistů v zemi, se také letos rozhodla nejet do Řecka kvůli zprávám o protiněmeckých náladách a obavám, že zůstanou někde trčet kvůli stávkám proti úsporným opatřením. Více by letos mohlo přijet turistů z Ruska, Ukrajiny, Izraele a Turecka, avšak ti zřejmě nezaplní předpokládaný výpadek příjmů.

Cestovní ruch je pro Řecko velmi důležitým odvětvím. Na hrubém domácím produktu země se podílí 15 procenty a jedno z pěti pracovních míst je v cestovním ruchu. Nejnovější odhad však vrhá stín na naději, že starověké památky a sluncem zalité ostrovy pomohou vytáhnout zemi z krize, napsala agentura Reuters.

Minulý měsíc centrální banka uvedla, že meziročně o 15,1 procenta na 396 milionů eur. Počet turistů v zemi se pak snížil o 11,7 procenta. Výrazně méně přijelo Němců, Rusů a Britů.

Loni se do Řecka vypravilo 2,24 milionu obyvatel Spolkové republiky, letošní úbytek bude 25 až 30 procent, tvrdí svaz cestovního ruchu Sete. „Němci si myslí, že tu není bezpečno,“ říká jeho šéf Jorgos Drakopulos.