Penta zažalovala Slovensko kvůli omezení zisků, s návrhem skupina neuspěla

Penta

Penta Zdroj: profimedia

Partneři Penta Investments Jaroslav Haščák a Marek Dospiva
Spolumajitel investiční skupiny Penta Jaroslav Haščák
3
Fotogalerie

Finanční skupina Penta u bratislavského soudu neuspěla s žalobou proti Slovensku na vyplacení odškodného za to, že země v minulosti zákonem výrazně omezila možnosti volného použití zisku zdravotních pojišťoven. Jeden z bratislavských okresních soudů dnes zamítl žalobu Penty, která vlastní také slovenskou zdravotní pojišťovnu Dôvera. Slovenské ministerstvo financí verdikt soudu první instance uvítalo, skupina Penta zatím neuvedla, zda se vůči němu odvolá.

Slovensko v podobném případu loni uspělo i v mezinárodní arbitráží s majitelem jiné soukromé zdravotní pojišťovny.

Bratislava podle slovenských médií nemusí vyplatit Pentě odškodné 82 milionů eur (2,1 miliardy korun) a dalších 140 milionů eur (3,6 miliardy korun) na úrocích z prodlení. Penta původně požadovala odškodné 750 milionů eur (19,2 miliardy korun).

"Jsem nesmírně rád, že soud potvrdil náš názor a že jsme v tomto soudním sporu vyhráli. Je to vítězství všech občanů Slovenska," uvedl v prohlášení slovenský ministr financí Ladislav Kamenický.

Penta v reakci uvedla, že s rozhodnutím soudu se musí detailně seznámit a až následně bude moci oznámit, zda se vůči verdiktu odvolá.

Důvodem dlouholetého soudního sporu mezi slovenským státem a Pentou byl kontroverzní zákon z roku 2007, kterým země výrazně omezila možnosti zdravotních pojišťoven při nakládání se svým ziskem. Právní předpis, který v roce 2007 prosadila tehdejší vláda premiéra Roberta Fica, o čtyři roky později označil slovenský ústavní soud za protiústavní.

Kvůli zmíněnému zákonu čelilo Slovensko také mezinárodní arbitráži s nizozemskou společností Achmea, která na Slovensku vlastní zdravotní pojišťovnu Union. Bratislava arbitráž vyhrála. Případem se zabýval také Soudní dvůr EU, který se Slovenska zastal. Soud rozhodl, že arbitrážní doložky, které jsou součástí téměř dvou set investičních dohod mezi členskými státy EU, porušují unijní právo a zpochybňují dohody, jež uzavřela unie jako celek.