Accolade udělala obchod s Pentou. Investuje v Košicích tři čtvrtě miliardy

Vizualizace průmyslového parku Panattoni Park Airport Košice, který vybudují společnosti Accolade a Panattoni.

Vizualizace průmyslového parku Panattoni Park Airport Košice, který vybudují společnosti Accolade a Panattoni. Zdroj: Panattoni

Milan Kratina, generální ředitel Accolade, plánuje na Slovensku větší expanzi.
Společnost Accolade má za sebou mimo jiné výstavbu průmyslové zóny v Chebu. Jedním z nájemců je tam čínský dodavatele automobilek BWI.
Šéf Panattoni pro Česko a Slovensko Pavel Sovička považuje větší nezaměstnanost na východě Slovenska za velkou příležitost.
4
Fotogalerie

Tuzemská realitní skupina Accolade rozšiřuje po Polsku a Německu byznys také na Slovensko. A to ve spolupráci s americkým developerským gigantem Panattoni. Na pozemcích těsně u letiště a dálnice v Košicích vybudují nový průmyslový park nazvaný Panattoni Park Airport Košice. Prodejcem parcel byla skupina Penta.

Pozemky mají celkem 75 tisíc metrů čtverečních. V první etapě tam investor postaví dvě industriální haly. V součtu nabídnou 36 tisíc metrů čtverečních pronajímatelných ploch. Stavba začne během několika týdnů. Dokončení projektu se plánuje na rok 2020. 

„Projekt dvou hal na východě Slovenska doplňuje naši přítomnost na středoevropském trhu. Vstup na Slovensko samozřejmě otevírá dveře i dalším projektům u našich východních sousedů. Stejně jako v případě Polska a Německa jsme se zaměřili na strategicky dobře umístěnou lokalitu,“ řekl generální ředitel Accolade Milan Kratina. 

První nájemcem v areálu je velkoobchod s tabákovým a kuřáckým zbožím GG Tabak. S pomocí poradenské společnosti 108 Agency si u košického letiště pronajal ještě před zahájením výstavby 5650 metrů čtverečních. 

„Nový logistický park bude těžit především z velmi výhodné geografické polohy. Bude disponovat přímým napojením na dálnici D1 i košické letiště, a obslouží tak nejen východní Slovensko, ale také maďarský, polský či ukrajinský trh,“ sdělil Erik Ivaničko, manažer Panattoni Europe pro Slovensko.

Accolade a Panattoni sázejí rovněž na fakt, že řada společností v Košicích podniká ve starých prostorách. „Druhé největší město na Slovensku disponuje sítí výrobních a logistických firem, které dnes působí v brownfieldech. Nyní tak získají možnost přestěhovat se do moderních prostor,“ poznamenal Branislav Jendek, výkonný ředitel 108 Agency Slovakia.

Důležitým faktorem je též dostupná pracovní síla. Košice mají nezaměstnanost stále kolem deseti procent. „Košický kraj se velmi podobá Moravskoslezskému kraji v České republice. Je to region, který má obrovský potenciál, ale zatím zůstává daleko za ním. V současnosti má druhou nejvyšší nezaměstnanost v zemi,“ uvedl Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni Europe pro Česko a Slovensko. V novém průmyslovém parku vzniknou podle Sovičky stovky pracovních míst. 

Česká společnost Accolade nespolupracuje s developerem Panattoni poprvé. Společně již dělali průmyslové parky v České republice. Zatímco Accolade nachystá pozemky a kapitál, zajistí Panattoni výstavbu, sežene nájemce a následně se o haly stará. 

Accolade má již za sebou 23 projektů. V Česku působí v západních Čechách,v okolí Prahy i na letišti v Brně-Tuřanech. Aktuálně připravuje výstavbu polygonu pro testování samořiditelných vozů u západočeského Stříbra. Velký byznys má Accolade rovněž v Polsku a Německu.  

Panattoni od vstupu na středoevropský trh v roce 2005 dokončila již 7,5 milionu metrů čtverečních průmyslových ploch. Developer mimo jiné postavil obří distribuční centrum e-shopu Amazon v Dobrovízi u Prahy.