Pentagon má prý plán, jak porazit Islámský stát v Sýrii a Iráku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

O plánu USA na porážku Islámského státu v Sýrii a Iráku ve středu hovořil na vojenské základně Fort Campbell ve státě Kentucky americký ministr obrany Ashton Carter. S americkou strategií chce příští týden v Paříži seznámit partnery z Británie, Francie, Austrálie, Německa, Itálie a Nizozemska.

Americká armáda chce pomoci Iráčanům a Kurdům dobýt zpět město Mosul na severu Iráku a pomoci umírněné syrské opozici vyhnat islamisty z jejich hlavní základny ve městě Rakka. Z ministrových slov podle AP vyplynulo, že plán na tyto bojové operace je hotov.

Pokud jde o Mosul, měly by kurdské jednotky na město postupovat ze severu a irácké oddíly z jihu. Carter ale varoval, že dobýt město zpátky nebude rychlé ani snadné.

V Paříži chce šéf Pentagonu přesvědčit kolegy z šesti spojeneckých států, aby posílili armádní složky určené k boji s Islámským státem (IS). „Každá z těchto zemí má velký zájem na zničení této ďábelské organizace, a proto musí v poli nasadit veškeré nástroje, které mají k dispozici,“ řekl Carter.

Pozemní síly podporované mezinárodní koalicí podle něj získávají zpět území kontrolovaná teroristy a zaměřují se nyní na likvidaci finančních zdrojů IS, uvedl ministr.