Pentagon „škrtá“ vojáky, jejich počet omezí na úroveň druhé světové války

Letecké doručování zásob v Afghánistánu

Letecké doručování zásob v Afghánistánu Zdroj: CC BY 2.0: U.S. Army

Americké ministerstvo obrany, největší zaměstnavatel na světě, v brzké době znatelně zeštíhlí. Ministr obrany Chuck Hagel zveřejnil úsporný rozpočet Pentagonu, který sníží počet pozemních jednotek až na 440 tisíc, což je nejméně od druhé světové války.

Armáda zruší některé základny. Letectvo se zase zbaví oblíbených stíhacích strojů A-10, informovala agentura Reuters. Rozpočet musí schválit Kongres a odsouhlasit prezident Barack Obama.

Největší zaměstnavatel světa
Americké ministerstvo obrany je dlouhodobě největším zaměstnavatelem na světě. Celkem má s vojskem a úřednickým aparátem 3,2 milionu zaměstnanců. Druhým světově největším zaměstnavatelem je čínská armáda (2,3 milionu lidí). Teprve na třetím místě je soukromá firma - americký obchodní řetězec Walmart dává práci 2,1 milionu lidí.

Pentagon stejně jako další americké federální úřady čelí v poslední době tlaku na omezení výdajů. Hagel v dnešním projevu prohlásil, že se armáda musí přizpůsobit realitě omezených rozpočtů a upravit podle toho svou velikost i výzbroj. Letouny A-10 proto budou muset ustoupit nákupům nových strojů F-35, vojáci se budou muset smířit s poklesem odměn, některé základny budou zcela zrušeny.

Nejnižší počet vojáků v novodobých dějinách měla americká armáda v roce 1939. Tehdy měla 334 tisíc armídních příslušníků. Pro srovnání, po teroristických útocích v září 2001 čítaly americké pozemní vojenské síly 570 tisíc vojáků.

Pentagon jako symbol americké armády
PentagonPentagon | CC BY 2.0: gregwest98 via Flickr
Pentagon je sídlo amerického ministerstva obrany v okrese Arlington ve státě Virginie. Budova navržena architektem Georgem Bergstromem byla dokončena 15. ledna 1943. V komplexu o rozloze 600 tisíc metrů čtverečních pracuje 28 tisíc vojenských a civilních zaměstnanců. Budova má pět nadzemních a dvě podzemní podlaží, pět prstencových koridorů v každém patře s celkovou délkou 28 kilometrů.