Plán německých drah: sprejery budou honit bezpilotní miniletadla

Graffiti - ilustrační foto

Graffiti - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Německá státní železniční společnost Deutsche Bahn (DB) chce zkušebně nasadit malá bezpilotní letadla, takzvané drony. S jejich pomocí hodlá bojovat proti sprejerům, kteří pomalovávají majetek drah. Stroje by podle zpravodajské stanice BBC měly pomocí infračervených kamer získávat důkazy použitelné k trestnímu stíhání vandalů, kteří v noci pomalovávají budovy i vlakové soupravy.

Graffiti stojí společnost Deutsche Bahn ročně kolem 7,6 milionu eur (zhruba 197 milionů korun). Zamýšlený bezpilotní letoun dokáže podle německých médií létat téměř neslyšně až do výšky 150 metrů. Cena se má pohybovat kolem 60 tisíc eur (asi 1,6 milionu korun).

Mluvčí drah sdělil, že drony budou vyzkoušeny zřejmě už velice brzy. BBC ale poznamenala, že zatím není jasné, nakolik je bude možné v praxi skutečně využít, vzhledem k přísným právním předpisům na ochranu soukromí, které v Německu platí.

Problémy s tím měla již internetová společnost Google, když před třemi lety rozeslala po 20 německých městech kamery k zaznamenání panoramatických obrazů ulic pro službu Street View. Mnoho lidí se tehdy postavilo proti tomu, aby se jejich dům takto objevil na internetu. Google proto dal vlastníkům možnost rozhodnout se, zda chtějí, aby obrázek jejich nemovitosti byl pro účely služby Street View rozmazaný. Toto přání jich prý dalo najevo na 200 tisíc.

Deutsche Bahn tvrdí, že chce bezpilotní letadla nasadit jen v objektech, které jí patří, jako jsou depa nebo nádraží. Lidé nebo nemovitosti mimo ně filmovány nebudou.

Mluvčí DB řekl, že drony společnost použije zejména ve velkých depech, kde sprejeři v noci čmárají po vagonech. Infračervené kamery a jejich senzory prý budou dostatečně vyspělé, aby z jejich záznamů bylo možné identifikovat každou osobu, a aby takový záznam stačil i k usvědčení před soudem.