Plánovači NATO pracují na možné další roli aliance v Libyi

generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen Zdroj: nato.int

Severoatlantická aliance (NATO), která výrazně přispěla k úspěšnému postupu libyjských povstalců, se už zabývá svým případným budoucím působením v Libyi. Vyplývá to z dnešní zprávy agentury AP, podle níž už plánovači aliance začínají formy možné role NATO v Libyi po ukončení bojů načrtávat a politickému vedení bloku by je mohli předložit příští týden.

Podle AP by ale tato mise byla asi časově i rozsahem omezená. Severoatlantická rada vojenské plánovače vyzvala, aby promyslili způsoby, jak by aliance mohla napomáhat budoucí misi Spojených národů, jejímž cílem bude stabilizovat zemi. „Rada předala vojenským úřadům NATO soubor politických směrnic pro možnou budoucí podpůrnou roli NATO v Libyi v rámci širšího mezinárodního úsilí,“ řekla mluvčí aliance Oana Lungescuová.

Letadla NATO uskutečnila v uplynulých pěti měsících skoro 20.000 letů nad Libyí a během nich podnikla asi 7500 útoků na síly dosavadního libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Toto tažení ale ozřejmilo hluboké trhliny uvnitř aliance - účastnilo se ho jen osm z 28 členů. Proto se očekává, že jakákoli případná následná mise v Libyi by byla svým rozsahem i trváním omezená, napsala AP.

Lungescuová řekla, že Severoatlantická rada se shodla, že jakákoli příští podpůrná role NATO by musila být „prokazatelně potřebná“ a mít „pevnou zákonnou základnu a širokou regionální podporu“.Nejmenovaný vysoký činitel NATO řekl, že aliance by mohla podporovat misi OSN například formou dopravy humanitární pomoci vzduchem a po moři a zorganizováním výcvikových programů pro libyjské bezpečnostní síly. Mohlo by prý jít taky o logistickou podporu nebo o poskytnutí průzkumných letadel a bezpilotních letadel k letům nad Libyí.