Platební morálka se v Česku a jižní Evropě prudce zhoršila

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Nejpozději v březnu 2013 musí v jednotlivých zemích EU vstoupit v platnost nová směrnice EU, která stanovuje maximální dobu splatnosti pohledávek na 60 dní. Největší problémy s plněním tohoto dokumentu budou mít podle nové studie úvěrové pojišťovny Euler Hermes Europe především státy nejvíce postihnuté dluhovou krizí - Řecko, Španělsko, Portugalsko a Itálie, kde se průměrná lhůta splatnosti faktur propadla na 80 až 100 dní.

Platební morálka českých firem se v posledních čtyřech letech zhoršila o 50 procent a celková výše pohledávek způsobených druhotnou platební neschopností je vyšší než 160 miliard korun, spočítala dále pojišťovna.

„Počet ohlášených pohledávek po splatnosti za první čtvrtletí letošního roku vzrostl téměř 1,5krát a jejich objem vzrostl oproti roku 2011 trojnásobně,“ říká šéf Euler Hermes Europe Július Kudla. Pozdní zaplacení za práci je v Česku specialitou zejména u větších podniků. Ty zneužívají faktu, že jsou na nich menší firmy či živnostníci životně závislí.

Kvalitní obranou exportérů proti platební nevůli odběratelů je nesporně úvěrové pojištění, v případě nesplacení pohledávky škodu uhradí pojišťovna. Česká pobočka Euler Hermes na horšící se platební morálku v některých zemích EU zareagovala zavedením nového produktu CAP Europe, jako jediní v ČR pojistí i mimořádnou transakci, kterou běžným produktem pojištění pohledávek není možné pokrýt.

Pro Českou republiku a její exportéry je prioritní platební morálka Německa, kde se lhůta splatnosti od roku 2000 stále snižuje na asi 24 dní v roce 2012. V příštím roce se situace u našeho nejvýznamnějšího obchodního partnera nezmění.

Polsko si vede rovněž dobře a nebude mít s plněním nové směrnice EU problémy. Splatnost faktur se pohybuje okolo 40 dní a předpovídá se i mírný pokles. Za to Francie a Belgie bude na „hraně“, splatnost se pohybuje okolo 60 dní.

Nejohroženějšími sektory evropské ekonomiky, kde musí obchodní partneři počítat s dlouhou dobou splatnosti, je stavebnictví a letecký průmysl. Průměrnou dobu úhrad faktur můžeme očekávat například ve farmaceutickém a chemickém průmyslu včetně IT. S nejlepší platební morálkou můžeme počítat v letecké přepravě a v automobilovém průmyslu.