Platy amerických manažerů rychle rostou, nejvyšší příjmy má šéf Oraclu

Šéf Oraclu Larry Ellison

Šéf Oraclu Larry Ellison Zdroj: Jan Sedlak

Mzdy generálních ředitelů velkých amerických podniků se v loňském roce výrazně zvýšily. Podle studie poradenské společnosti Equilar medián těchto mezd stoupl o 16 procent na 15,1 milionu dolarů (přes 300 milionů korun) ročně.

Údaje zahrnují 200 nejlépe placených generálních ředitelů z firem obchodovaných na burze, které utrží minimálně miliardu dolarů. Na prvním místě byl šéf softwarové společnosti Oracle Lawrence J. Ellison, který si loni vydělal 96,2 milionu dolarů. Mezi ženami si nejlépe vedla šéfka internetového gigantu Yahoo Marissa Mayerová s příjmem 36,6 milionu dolarů.

Analytik Brian Foley upozornil, že velké mzdy pobírají rovněž někteří vysoce postavení podřízení generálních ředitelů. Finanční ředitelka Oraclu Safra A. Catzová si loni například vydělala 52 milionů dolarů, což by ji v žebříčku generálních ředitelů řadilo do první pětky.¨

U velké části generálních ředitelů tvoří hlavní část mzdy odměny v podobě akcií podniku. Ellison loni například získal v podobě akciových opcí 90,7 milionu dolarů, což představovalo více než 90 procent jeho příjmu. Celkově se akcie a akciové opce na příjmech 200 nejlépe placených generálních ředitelů podílely 60 procenty.

Odměny v podobě akcií mají za úkol motivovat ředitele ke zlepšování výkonů jejich podniků. Podle některých odborníků se ale často stává, že způsob hodnocení tohoto výkonu se neslučuje se zájmy akcionářů. Mnohdy se totiž zaměřuje na krátkodobé výsledky a opomíjí některé faktory klíčové pro dlouhodobý úspěch podniku, jako jsou například inovace.