Po mohutných sesuvech půdy na Srí Lance se pohřešuje 38 lidí

Srí Lanka – cíl nejen pro dobrodruhy

Srí Lanka – cíl nejen pro dobrodruhy Zdroj: profit

Záchranné týmy pátrající po přeživších pod mohutným sesuvem půdy na Srí Lance oznámily, že stále pohřešují 38 lidí. Tamější úřady se přitom domnívaly, že obětí neštěstí by mohlo být až 300, informuje britská BBC. Sesuv půdy ve středu pohřbil domky zaměstnanců na čajové plantáži v centrální části ostrova, pod nánosy bahna přišly o život celé rodiny, uvedli místní představitelé.

K tragédii došlo ve středu ráno místního času nedaleko města Haldummulla, které leží asi 200 kilometrů východně od srílanské metropole Kolombo. Silné srážky podemlely tamější svah, který se sesul na čajovou plantáž a domy místních pracovníků zavalil devítimetrovým bahnem. Počet obětí je nejspíš nižší, protože mnoho z těch, kdo byli na seznamech pohřešovaných, bylo ve skutečnosti v práci nebo ve škole.

Záchranáři se i nadále snaží vyhrabat pohřbená těla, pomáhají jim vojáci s pátracími psy. Zatím objevili šest mrtvých těl. Srílanská vláda mezitím varovala, že v důsledku monzunových dešťů mohou přijít další sesuvy půdy.

Srí Lanka: Cíl nejen pro dobrodruhy

Miroslav Zámečník: Chápat záplavy jako impulz pro růst je zjednodušující