Po útoku na ropné pole v Libyi je pohřešován jeden Čech

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Po pátečním útoku na ropné pole v Libyi je pohřešován jeden Čech, zaměstnanec těžební společnosti. Celkově je nezvěstných několik lidí, mezi nimi i rakouský občan. Situací se bude v pondělí mimořádně zabývat vláda a do regionu v nejbližší době vyrazí český diplomat. Ministerstvo v této souvislosti nedoporučuje lidem, aby do Libye cestovali, nebo si tam hledali práci.

Za útokem na ropné pole s velkou pravděpodobností stojí ozbrojenci Islámského státu, řekl České televizi ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Situace v regionu je podle něj nepřehledná, proto by lidé měli zvážit i tamní pracovní příležitosti. Pohřešovaný český občan pracoval u mezinárodní ropné firmy, doplnil Zaorálek.

Je možné, že pohřešovaní byli uneseni. Naznačil to Zaorálek v Českém rozhlasu, když řekl, že ministerstvo se snaží zjistit, co se na místě stalo, kde pohřešovaný Čech nyní je a jak ho dostat na svobodu. Únos je pravděpodobný i podle bývalého šéfa české diplomacie za KDU-ČSL Cyrila Svobody. Svoboda v ČT připomněl, že Islámský stát o žádné vyjednávání nestojí.

Lidé by neměli cestovat podle informací ministerstva zahraničí do kterékoliv části Libye, včetně hlavního města Tripolisu. „V jihovýchodní části města probíhají boje mezi milicemi, mezinárodní letiště v Tripolisu je mimo provoz, současná vláda nemá bezpečnostní situaci pod kontrolou. Všem občanům České republiky doporučujeme zemi opustit,“ uvádí na svém webu ministerstvo. Český zastupitelský úřad v Tripolisu byl dočasně uzavřen, proto nemůže Čechům poskytnout konzulární pomoc. V případě nouze by měli kontaktovat české velvyslanectví v Káhiře.

Na ropné pole Ghaní na jihu Libye, asi 750 kilometrů jižně od metropole Tripolisu, zaútočili podle agentury AFP extremisté hlásící se k organizaci Islámský stát. Zabili přitom 11 strážců ropného pole, některým usekli hlavu. Místní vládní síly následným protiútokem převzaly nad místem opět kontrolu.

Zaorálek svolal krizový štáb

V souvislosti s těmito událostmi Zaorálek svolal krizový štáb za účasti premiéra Bohuslava Sobotky a zástupců tajných služeb, uvedla Lagronová a doplnila, že české úřady jsou s rodinou pohřešovaného Čecha v kontaktu. Vláda podle mluvčí nasadí veškeré prostředky k jeho rychlému nalezení a informace si vyměňuje s rakouskými úřady.

Libyjské úřady potvrdily, že pohřešovaných cizinců je nejméně sedm. Mluvčí rakouského ministerstva zahraničí potvrdil, že se po útoku pohřešuje devětatřicetiletý Rakušan, který pracoval pro ropnou společnost. Mluvčí nicméně odmítl zveřejnit jeho jméno či název firmy. Rakouský ministr zahraničí prý již dal dohromady krizový štáb tvořený experty z ministerstva vnitra a obrany, kteří se budou situací zabývat. Rakouské úřady jsou rovněž v kontaktu s libyjskými představiteli, dodal mluvčí.

Podle libyjských úřadů zaútočili neznámí útočníci na ropné pole ze severu. Způsobili tam „obrovské škody“, dodaly úřady bez bližších podrobností. „Naše síly následně porazily militanty a převzaly kontrolu nad ropným polem Ghaní,“ citovala agentura Reuters jednoho z armádních představitelů oficiální mezinárodně uznávané vlády, která sídlí v Tobrúku. Milice, které si říkají Libyjský úsvit, od loňského léta ovládají metropoli Tripolis a vytvořili tam druhou vládu.

Libye se po svržení vlády Muammara Kaddáfího v roce 2011 propadla do chaosu. V zemi existují dva parlamenty a dvě vlády. Zmatků a bezvládí využili radikálové napojení na radikály z organizace Islámský stát, kteří v uplynulých měsících obsadili Sýrii a Irák a snaží se získat větší vliv.