Po výslechu rovnou do vlády: exprezident Brazílie Lula získal klíčový post

exprezident Brazílie Lula da Silva

exprezident Brazílie Lula da Silva Zdroj: ctk/AP

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová, která čelí silnému tlaku na odstoupení z funkce, nabídla klíčový ministerský post svému předchůdci v prezidentském křesle Luizi Ináciovi Lulovi da Silva. Ten nabídku přijal. O jaký post jde, ale zatím neuvedla.

Podle médií jde o oboustranně výhodný krok. Jmenování zkušeného charismatického politika do významné funkce by mělo pomoci stabilizovat oslabený kabinet političky, které hrozí sesazení v procesu ústavní žaloby kvůli údajné roli v korupční aféře kolem státní energetické společnosti Petrobras.

Lula by podle komentářů mohl pomoci vyjednat s poslanci hlavního koaličního partnera vládní Strany pracujících, aby v Kongresu nepodpořili zmíněný proces takzvaného impeachmentu, k čemuž se většina z nich chystá.

Lula byl kromě vyšetřování podezření z korupce tento měsíc obviněn i z praní špinavých peněz

Pro bývalého politického patrona Rousseffové by zase vládní funkce znamenala určitou právní ochranu, neboť jako ministr by Lulova případná obžaloba v souvislosti s aférou Petrobras spadala pouze do kompetence Nejvyššího soudu. Současný soudce, který Lulu kvůli korupčnímu skandálu vyšetřuje, by tuto pravomoc ztratil.

Lula byl kromě vyšetřování podezření z korupce tento měsíc obviněn i z praní špinavých peněz. Vedle jejích vlastních potíží otřásla popularitou Rousseffové právě i Lulova aféra, která se stala jedním z hlavních problémů, kvůli nimž miliony lidí v ulicích měst o víkendu požadovaly, aby prezidentka odstoupila. Rousseffová, která byla v letech 2003-2010 členkou správní rady Petrobrasu, tvrdí, že o rozsáhlém úplatkářském systému nevěděla.

Lula, jehož popularita na konci jeho druhého mandátu v roce 2011 přesahovala 80 procent, také veškerou vinu odmítá a podle médií nevyloučil, že by mohl opět kandidovat v prezidentských volbách v roce 2018. V předchozích dvou volbách podpořil Rousseffovou, která podle platných pravidel nebude moci usilovat o třetí mandát.