Počet dětských imigrantů narůstá. Letos jich do USA uteče na 60 tisíc

New York

New York Zdroj: David Vagaday

V tomto roce překročí hranice Spojených států přibližně 60 tisíc dětí, většinou ze střední Ameriky a Mexika. Vyplývá to posledních průzkumů Bílého domu. Ten musel dokonce požádal Kongres o další 1,4 miliardy dolarů (asi 28 miliard korun), aby byl schopen nastalou situaci řešit. Dokud vláda nezíská potřebné prostředky, budou děti a nezletilí ubytováni na dvou vojenských základnách.

Více než 90 procent dětí bez rodičů je přistiženo při pokusu překročit hranici Mexika a USA. Pocházejí většinou z Hondurasu, Guatemaly nebo Salvadoru. Mnohé z domova vyžene chudoba, jiné se staly obětmi domácího násilí nebo gangů. Mnoho takových utečenců doufá, že se ve Státech setkají s rodiči, či jinými příbuznými. Cestou však musí často čelit sexuálním útokům, nuceným prácím a hladu. I za takovou cenu však nezletilí tuto cestu podnikají.

Počet dětí bez rodičů, které do země ilegálně cestují, se od roku 2009 stále zvyšuje, pro server BBC to uvedla Cecília Munoz, ředitelka Rady pro domácí politiku Bílého domu. Mezi utečenci narůstá také počet dívek a dětí mladších třinácti let, což je podle Munozové alarmující. „Všechny tyto skutečnosti přispívají k naléhavosti situace,“ řekla.

Americká vláda předpokládá, že počet nezletilých imigrantů by mohl v příštím roce vzrůst téměř na 130 tisíc. Mezi lety 2008 a 2011 se počet dětí v péči Úřadu pro přesídlení uprchlíků pohyboval mezi 6000 a 7500 ročně. V roce 2012 bylo pohraniční policií zadrženo na 13 625 dětí bez doprovodu, loni to byl už téměř dvojnásobek.

Americký prezident Barack Obama označil rostoucí množství dětí, které imigrují do Spojených států, jako „naléhavou humanitární situaci“.