Počet imigrantů v EU roste, azyl loni získalo 185 tisíc lidí

Uprchlíci (ilustrační foto)

Uprchlíci (ilustrační foto) Zdroj: UNHCR

Více než 185 tisíc osob loni získalo v zemích Evropské unie ochranu ve formě poskytnutí azylu. Ve srovnání s předchozím rokem to představuje nárůst skoro o polovinu. Od roku 2008 státy EU vyhověly žádosti o azyl už ve více než 750 tisíc případech. Nejvíce úspěšných žadatelů loni pocházelo z válkou zmítané Sýrie. Česká republika udělila azyl 765 osobám, většinou z Ukrajiny.

Utečenci z válkou zmítané Sýrie loni tvořili skoro 40 procent všech úspěšných žadatelů o azyl, uvádí zpráva evropského statistického úřadu Eurostat. Celkem jich útočiště v zemích EU nalezlo více než 68 400. Počet syrských azylantů je ve srovnání s rokem 2013 téměř dvojnásobný a oproti roku 2012 čtyřnásobný. Více než 60 procent všech Syřanů přitom azyl získalo v Německu nebo ve Švédsku.

Kdo nejčastěji získal azyl v EUOdkud jsou žadatelé o azyl v EUOdkud jsou žadatelé o azyl v EU | http://ec.europa.eu

Další velké skupiny azylantů tvořily v minulém roce uprchlíci z Eritreje a z Afghánistánu (obě země osm procent). Syřané, Eritrejci a Afghánci tak loni tvořili téměř polovinu všech úspěšných azylantů v EU. Dalšími hlavními zeměmi původu úspěšných žadatelů o azyl byly Irák (pět procent), Írán (čtyři procenta), Somálsko a Pákistán (po třech procentech) a Rusko (dvě procenta).

Česká republika loni přiznala azyl či obdobný stupeň ochrany celkem 765 lidem, nejčastěji občanům Ukrajiny (40 procent), Sýrie (19 procent) a Kuby (téměř osm procent). Na Slovensku získalo azyl 175 lidí.

Nejvíce přijímá Německo

Nejvíce uprchlíkům poskytlo útočiště Německo (47 600), Švédsko (33 tisíc), Francie (20 600) a Itálie (20 600). Celkem tak tyto čtyři země schválily azyl dvěma třetinám všech úspěšných žadatelů v EU. Nejméně azylantů naopak přijalo Estonsko (20), Chorvatsko a Lotyšsko (obě země 25) a Portugalsko (40).

Uprchlíci s žádostí o azyl uspěli většinou už v prvním kole řízení, a to ve 160 tisíc s celkových 185 tisíc případů. Zbylých 25 tisíc žadatelů získalo azyl po odvolání. Celkem země EU vyhověly 45 procentům všech žádostí o poskytnutí azylu v prvním kole a 18 procentům žádostí v odvolacím řízení.

Největší podíl poskytnutých azylů s ohledem na počet podaných žádostí vykázalo Bulharsko, kde status získalo po prvním podání 94 procent všech žadatelů. Česko vyhovělo napoprvé jen 37 procentům z celkového počtu tisíce uchazečů. Maďarsko udělovalo azyl vůbec nejméně ze všech zkoumaných zemí EU, jen devíti procentům žadatelů.

Dnešní zpráva Eurostatu zahrnuje údaje z 27 zemí EU. Rakousko svou statistiku udělených azylů kvůli nedávné změně počítačového systému zatím nezveřejnilo.