Počet muslimů v Anglii se zdvojnásobil, téměř polovina žen nemá práci

Muslimky na Trafalgarském náměstí v Londýně

Muslimky na Trafalgarském náměstí v Londýně Zdroj: Garry Knight via Flickr (CC BY 2.0)

Počet muslimů v Anglii a Walesu se od roku 2001 téměř zdvojnásobil na nejméně 2,7 milionu. Třetina z nich je mladší 16 let a většina z nich bydlí v Londýně a velkých městech v anglických hrabstvích West Midlands, West Yorkshire a North Yorkshire. Uvedla to zpráva, kterou zveřejnil tým Oxfordské univerzity. V Anglii a Walesu žije asi 54,4 milionu obyvatel.

Téměř polovina britských muslimů žije ve špatných životních podmínkách. Mnoho jich je nezaměstnaných, především žen. Z muslimek, kterým je 16 až 24 let a nestudují, má zaměstnání jen 29 procent. Ve věkové kategorii 25 až 49 let má práci 57 procent muslimek, zatímco u Britek celkově je to 80 procent.

„Říkáme mešitám a muslimským dobročinným nadacím, že existují tyto problémy a je třeba je řešit. Jsou sociální skutečností a je třeba s tím něco dělat,“ řekla analytička Sundas Aliová.

Hrdost na britskou identitu

Naopak vyzdvihla, že 73 procent místních muslimů se považuje za Brity, přestože se jich v Británii narodila méně než polovina. „Jsou hrdí, že se mohou nazývat Brity, nemají větší vazbu na jinou zemi a nemají pochyby o tom, kde je jejich identita,“ soudí také místní odborník na islám Omar Khan.

Muslimská obec je terčem zájmu britských úřadů především od 7. července 2005, kdy čtyři britští muslimové sebevražednými atentáty zabili v londýnské hromadné dopravě 52 lidí a dalších 700 zranili. Nové obavy nyní vzbuzují britští muslimové, kteří odjíždějí pomáhat Islámskému státu v Sýrii a Iráku. Po svém návraty jsou tito radikálové podle úřadů s to páchat v Británii atentáty ve jménu islámské svaté války, džihádu.