Počet obětí leteckých nehod loni stoupl na čtyřnásobek

trosky sestřeleného letounu MH17

trosky sestřeleného letounu MH17 Zdroj: CTK

Letecká doprava má za sebou druhý nejtemnější rok v poslední dekádě. Série tragédií si vyžádala téměř tisíc obětí – čtyřnásobek ve srovnání s rokem 2013, uvedla německá organizace JACDEC.

Při leteckých katastrofách loni zemřelo 970 lidí. „Rok 2014 byl prvním negativním rokem po třech excelentních letech s trvale klesajícím počtem obětí,“ uvedl oborový časopis Aero International, který analýzu JACDEC tradičně zveřejňuje.

Za prudký růst počtu obětí mohou především čtyři velké katastrofy, kdy při každé z nich přišlo o život více než sto cestujících. Nejprve v březnu beze stopy zmizel let MH370 aerolinek Malaysia Airlines s 239 lidmi na palubě, následovalo červencové sestřelení letu MH17 stejného dopravce nad Ukrajinou, které nepřežil nikdo 298 cestujících a členů posádky.

Také v červenci se v Mali zřítil let aerolinek Air Algérie a v závěru roku zřejmě špatné počasí přispělo k tragédii letadla společnosti AirAsia na lince z Indonésie do Malajsie. V roce 2013 k žádné tak rozsáhlé nehodě nedošlo a navíc ani jednu z těchto katastrof dosud vyšetřovatelé nedokázali uspokojivě vysvětlit.

V bezpečnosti vedou Cathay Pacific

Nejbezpečnějšími oblastmi pro leteckou dopravu loni podle JACDEC byly Severní Amerika a Eurasie, tedy Rusko a země Společenství nezávislých států s výjimkou Ukrajiny. Následovaly Latinská Amerika, Blízký východ a Střední Asie. Kvůli tragédii na Ukrajině skončila Evropa až za Afrikou, vůbec nejhůře si ale vedla Jihovýchodní Asie.

Německá organizace také vydala aktualizovaný žebříček bezpečnosti 60 největších aerolinek světa. Letos jej vedou Cathay Pacific z Hongkongu, následované Emirates, tchajwanskými Eva Air a Air Canada. Pětku nejbezpečnější uzavírá nizozemská společnost KLM. Malaysia Airlines dvě loňské katastrofy srazily ze 34. na 57. příčku.

Podle statistik organizace Aviation Safety Network loni při nehodách zemřelo 990 cestujících. Vzhledem k neustálému růstu počtu letů, který loni dosáhl téměř 33 milionů, byl prý loňský rok jedním z nejlepších v historii. Jeden smrtelně zraněný pasažér totiž nyní podle analytiků ASN připadá na 4,1 milionu letů.