Počet obětí po erupci sopky Ontake stoupl na nejméně 36

Výbuch sopky Ontake si vyžádal desítky obětí

Výbuch sopky Ontake si vyžádal desítky obětí Zdroj: CTK

Výbuch sopky Ontake si vyžádal desítky obětí
Výbuch sopky Ontake si vyžádal desítky obětí
Výbuch sopky Ontake si vyžádal desítky obětí
Výbuch sopky Ontake si vyžádal desítky obětí
4
Fotogalerie
Nejméně 36 obětí si vyžádala nečekaná sobotní erupce více než 3000 metrů vysoké sopky Ontake na hlavním japonském ostrově Honšú. Sopka vybuchla bez jakéhokoli varování a zasypala popelem výletníky, kteří v příjemném počasí mířili k jejímu vrcholu. O nové bilanci informovala agentura Reuters.

Pátrání po obětech ale muselo být dnes krátce po poledni místního času zastaveno kvůli stoupající koncentraci toxických plynů.

Úředně potvrzená jsou zatím stále jen čtyři úmrtí: jde o oběti, které záchranáři ze svahů vulkánu vyprostili v neděli a jejichž těla už ohledali lékaři. U dalších mrtvých musí následovat stejná procedura. Stále není jasné, zda bilance obětí bude ještě stoupat, protože informace o počtu pohřešovaných se různí.

Záchranáři v neděli pracovali zejména v okolí vrcholu sopky, který nyní podle japonských médií připomíná kvůli všudypřítomné vrstvě šedého popílku měsíční krajinu.

Na svazích uvízlo kolem 250 lidí, včetně dětí. Většině se podařilo dostat do bezpečí ještě v sobotu, ale desítky postižených, mezi nimi i zranění, musely strávit noc v některé z chat. Erupce sopky pokračovaly i v noci na neděli. Přes 60 lidí utrpělo zranění.

Japonsko patří k seismicky nejaktivnějším místům planety, erupce sopek tam jsou časté. Více obětí na životech si výbuch vulkánu vyžádal naposledy v roce 1991, kdy zemřelo 43 lidí během erupcí sopky Unzen. Sopka Ontake, jež leží asi 200 kilometrů západně od Tokia, naposledy bouřila před sedmi lety, poslední větší erupce se však odehrála v roce 1979.