Počet Španělů na podpoře dál raketově roste

Španělsko, stávka

Španělsko, stávka Zdroj: profimedia.cz

Počet lidí, kteří ve Španělsku požádali o podporu v nezaměstnanosti, se v březnu zvýšil zhruba o 39 tisíc a přesáhl tak 4,75 milionu. Znamená to meziroční nárůst skoro o deset procent. Španělsko má už dlouho i nejvyšší míru nezaměstnanosti z celé Evropské unie, práci nemá asi 23 procent lidí v produktivním věku. Ještě horší je situace mezi mladými Španěly – v této skupině je nezaměstnanost téměř na 50 procentech.

Březnový nárůst počtu žadatelů o podporu je už osmý měsíční v řadě. Data o vývoji míry nezaměstnanosti se zveřejňují samostatně a ve čtvrtletních cyklech. Na konci loňského roku míra nezaměstnanosti činila 22,9 procenta a bez práce bylo zhruba 5,3 milionu lidí.

Celkový počet nezaměstnaných bývá vyšší než počet lidí na podpoře. Část těch, kteří pobírali podporu a nedokázali si ve stanoveném termínu najít práci, totiž nárok na podporu ztrácí.

Španělská vláda doufá, že situaci zlepší reformy trhu práce. Plánuje mimo jiné snížit odstupné a zmírnit pravidla pro nárůst platů kvůli inflaci. Tyto návrhy ale narážejí na odpor odborů. Už na konci března Španělsko zasáhla generální stávka proti reformám a škrtům pravicové vlády.

Španělsko prochází hlubokou ekonomickou krizí a někteří ekonomové se obávají, že Madrid bude nakonec muset požádat o mezinárodní finanční pomoc, jak už to učinilo Řecko, Irsko a Portugalsko. Vláda ale tyto úvahy odmítá. Na letošní rok vláda očekává pokles hrubého domácího produktu o 1,7 procenta.