Podíleli se na mučení i Britové? Londýn chce požádat CIA o data

Sídlo CIA v Langley, Virginia (USA)

Sídlo CIA v Langley, Virginia (USA) Zdroj: Carol M. Highsmith, Wikimedia

Britský parlament chce požádat americkou Ústřední zpravodajskou službu (CIA) o důvěrné informace o výsleších na základně Guantánamo, které nebyly v nedávné zprávě amerického Senátu z bezpečnostních důvodů zveřejněny. Rozhlasové stanici BBC to oznámil šéf parlamentního bezpečnostního výboru Malcolm Rifkind. Londýn chce podle něj zjistit, zda se na skandálních praktikách amerických vyšetřovatelů nepodíleli i Britové.

Podle Rifkinda je britské vládě známo, že některé části senátní zprávy, která odhalila mimořádně kruté zacházení s osobami podezřelými z terorismu, byly z bezpečnostních důvodů vyřazeny. Londýn prý nemá informace o tom, že by se jakkoli týkaly Británie. Přesto chce parlament americkou CIA o utajované pasáže požádat.

Rifkind ale neví, zda je z USA dostane. „Netvrdím, že jsem si jistý,“ řekl BBC. Agentura AP upozorňuje, že Britové svou žádost neadresovali americké vládě nebo parlamentu, ale zpravodajské službě.

Senátní zpráva vyvolala skandál, přestože republikáni, bývalí členové americké vlády i někdejší vedoucí činitelé CIA její obsah zpochybňují. V Británii se ozývají hlasy volající po tom, aby Londýn zastavil jednání s USA o využívání atolu Diego Garcia v Indickém oceáně, kde má Pentagon základnu. Atol nejméně dvakrát posloužil pro mezipřistání amerických letadel převážejících údajné teroristy k výslechům. Smlouva o pronájmu základny vyprší v roce 2016.