Podle Německa rozpad eurozóny nehrozí, situace se během roku stabilizuje

euro, ilustrační foto

euro, ilustrační foto Zdroj: edp.org

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble soudí, že se situace v eurozóně v nadcházejícím roce stabilizuje. Dodal, že na základě informací, které má v současnosti k dispozici, může vyloučit rozpad eurozóny. Wolfgang Schäuble to uvedl v rozhovoru pro německý list Handelsblatt. Naopak mnozí významní evropští ekonomové, které oslovila BBC, se domnívají, že Evropa se v příštím roce vrátí do recese a eurozóna nevydrží v současné podobě.

„Věřím, že během příštích 12 měsíců se dostaneme tak daleko, že budeme mít nebezpečí nákazy (dluhovou krizí) pod kontrolou a eurozóna bude stabilizovaná,“ řekl Schäuble.

Představitelé Evropské unie se na nedávném protikrizovém summitu dohodli na hlubší integraci eurozóny, na poskytnutí až 200 miliard eur (přes pět bilionů Kč) Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) a na dřívějším zavedení Evropského stabilizačního mechanismu ESM.

Šéfka MMF Christine Lagardeová nicméně uvedla, že Evropa by měla lépe objasnit investorům, jak přesně hodlá s dluhovou krizí v eurozóně bojovat. „Prosincový summit neposkytl dostatek finančních podrobností,“ řekla Lagardeová v nedávném rozhovoru pro francouzský list Journal du Dimanche. „Pro Evropany by bylo užitečné, kdyby mluvili jedním hlasem a představili snadno pochopitelný a podrobný harmonogram (protikrizových opatření). Investoři na to čekají,“ dodala.

Velká většina významných evropských ekonomů oslovených společností BBC předpokládá, že Evropa se v příštím roce vrátí do hospodářské recese. Pětina ekonomů očekává, že eurozóna nezůstane v současné 17členné podobě.

Pravděpodobnost rozpadu eurozóny se podle většiny oslovených ekonomů pohybuje od 30 do 40 procent. Představitelé Evropské unie se na prosincovém summitu dohodli na hlubší integraci eurozóny, není však jisté, zda tato dohoda zastaví dluhovou krizi.