Podmínky splníme a další peníze dostaneme včas, slibuje Řecko

řecký premiér Jorgos Papandreu

řecký premiér Jorgos Papandreu Zdroj: CTK/AP

Řecko dostane včas další část mezinárodní úvěrové pomoci, kterou potřebuje k odvrácení platební neschopnosti. Uvedl to řecký ministr financí Evangelos Venizelos. Premiér Jorgos Papandreu pošle skupině mezinárodních věřitelů dopis nastiňující nová úsporná opatření. Papandreu dnes také v německém parlamentu prohlásil, že všechnu poskytnutou pomoc Atény také splatí. Německá kancléřka pak zopakovala, že Řecko může s podporou Berlína počítat.

Tento týden se do Řecka vrátí inspekční skupina složená ze zástupců takzvané trojky, tedy Mezinárodního měnového fondu, Evropské komise a Evropské centrální banky. Ta od Atén požadovala písemné ujištění, že Řecko učiní potřebné kroky ke splnění podmínek finanční pomoci. Řecký parlament bude podle ministra Venizelose o nových úsporách hlasovat do konce příštího měsíce.

Řecko potřebuje příští měsíc získat dalších osm miliard eur (téměř 200 miliard korun) z dohodnuté finanční pomoci, jinak mu dojdou peníze. „Výplata této tranše finanční pomoci se uskuteční a uskuteční se včas,“ prohlásil ministr financí.

Výměnou za mezinárodní finanční pomoc musí Řecko plnit řadu podmínek, zejména privatizovat státní firmy a zavádět úsporná opatření s cílem snížit zadlužení. Tato opatření zahrnují například snižování mezd ve státním sektoru a penzí či zvyšování daní. Hlasovat se má aktuálně o zavedení majetkové daně, které velká část Řeků kritizuje.

Eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn v pondělí upozornil, že Řecko má nyní poslední šanci zachránit svou ekonomiku před krachem.

Papandreu před německými poslanci sliboval splacení půjček

Řecko dluhovou krizi překoná a splatí všechny své závazky – tak dnes uklidňoval řecký premiér Jorgos Papandreu poslance v německém parlamentu.

„Nejsme chudá země, ale země, která byla řízena špatně. Nestarám se o to, jestli budu znovu zvolen, nebo ne, ale o záchranu Řecka,“ řekl podle agentury Bloomberg ve spolkovém parlamentu Papandreu.

Už před svým vystoupením v německém parlamentu Papandreu uklidňoval také představitele německého průmyslu v Berlíně. „Slibuji vám, že my Řekové brzy vybojujeme cestu zpět k růstu a prosperitě po tomto období bolesti. Půjčujeme si, abychom byli schopni splácet dluhy,“ řekl Papandreu před německými průmyslníky.

Merkelová slíbila, že bude Německo s Řeckem dál solidární

Řeckého premiéra na konferenci Svazu německých průmyslníků doprovázela německá kancléřka Angela Merkelová. Přestože je pod tlakem voličů a své středopravé koalice, aby přijala vůči Řecku tvrdou linii, slíbila, že Německo bude se svými partnery v eurozóně solidární. Připomněla, že v sázce je i budoucnost společné evropské měny.

„Poskytneme z německé strany veškerou požadovanou pomoc, aby se obnovila důvěra v Řecko,“ řekla. „Jestliže je v sázce stabilita eura a zkušenosti posledních několika let říkají, že obtíže jedné země ohrožují naši společnou měnu - pak nás to zavazuje prokázat solidaritu,“ dodala. „Pomůžeme, pokud země udělá všechno, co má.“

Průzkum mínění z tohoto měsíce ukázal, že proti další pomoci insolventnímu Řecku jsou plné tři čtvrtiny Němců. Papandreu řekl, že chápe neochotu daňových poplatníků v ostatních zemích Evropské unie přispět svými penězi k vytažení Řecka z krize. Podle něj to však nebude záchrana před chybami minulosti, ale investice do budoucího úspěchu.

„Eurozóna teď musí podniknout obtížné kroky směrem k fiskální integraci, které zajistí stabilizaci měnové unie. Nedovolme těm, kteří sázejí proti euru, aby uspěli,“ řekl Papandreu.