Pokročili jste, ale na zrušení víz to není, shrnul komisař EU změny v Turecku

Zdroj: reuters

Turecko učinilo významné pokroky v plnění podmínek pro zavedení bezvízového styku s Evropskou unií, zatím to ale ještě nestačí k zrušení víz pro turecké občany. Na setkání s tureckým ministrem pro evropské záležitosti Ömerem Çelikem to v Ankaře řekl evropský komisař pro migraci a vnitro Dmitris Avramopulos.

Evropská unie je připravena pomoci Turecku s plněním zbylých detailů dohody o liberalizaci vízového styku, uvedl Avramopulos. Kdy by k ní mohlo dojít, ale neuvedl.

Turecký ministr Çelik na tiskové konferenci znovu pohrozil, že Ankara vypoví dohodu, kterou s ní Brusel uzavřel v březnu, aby zastavil příliv migrantů z Turecka na řecké ostrovy, pokud bezvízový styk pro své občany nedostane. Turecko totiž podle něj své povinnosti vyplývající z dohody plní.

Kromě Avramopulose bude dnes s tureckými představiteli jednat také předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Příští týden by ke zlepšení napjatých vztahů mezi Ankarou a evropským blokem měla přispět návštěva vysoké představitelky EU pro zahraniční věci Federiky Mogheriniové a komisaře pro evropskou sousedskou politiku a rozšíření Johannese Hahna.